Hur du använder utgågna domäner för SEO

Guiden till SEO 2021

Att använda utgångna domäner är ett utmärkt sätt att förbättra din profil för bakåtlänkar och din SEO. Att bygga länkar är ett hårt arbete, och att använda utgångna domäner är ett mycket effektivt sätt att få bakåtlänkar av hög kvalitet och öka din webbplats auktoritet. Den här guiden visar hur du kan använda utgångna domäner för SEO och hur du väljer och köper en utgången domän av god kvalitet som hjälper dig att få bästa SEO-värde.

Det finns tre huvudsakliga sätt att använda en utgången domän på för att förbättra din SEO. Du kan 301 omdirigera domänen, stjäla domänens länkar eller skapa ett privat bloggnätverk.

Läs vidare för att hitta mer om vad dessa är och hur de kan hjälpa dig, så visar jag dig hur du väljer din perfekta utgångna domän.

301 omdirigeringar

En 301-omdirigering är helt enkelt en kod som används för att dirigera en webbsida till en annan. Det berättar för din webbläsare att sidan flyttades permanent till den nya platsen. Från och med 2016 överfördes 100% av PageRank i en 301-omdirigering. Så om du omdirigerar en webbplats till en annan kommer du att vidarebefordra all länkkraft från den utgångna domänen.

Det viktiga att komma ihåg är att du inte bara ska omdirigera någon utgången domän till din nya webbplats, för då kan du utlösa ett Google-straff. Se till att omdirigeringarna kommer från liknande sidor som speglar din nya webbplats. Det vanligaste sättet att ställa in en 301-omdirigering är att lägga till kod i webbplatsens .htaccess-fil.

Det finns olika koder du kan lägga till beroende på din serverkonfiguration och till vilka sidor du vill omdirigera användarna. Nedan följer ett exempel på en kod som fungerar för att omdirigera din gamla domän till en ny domän.

Notera: Ersätt gammaldoman.se och nydoman.se med dina faktiska domännamn.


RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^gammaldoman.se [NC,OR]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.nydoman.se [NC]
RewriteRule ^(.*)$ https://nydoman.se/$1 [L,R=301,NC]

Du måste vara försiktig när du ändrar din .htaccess-fil. Bara en felaktig karaktär kan leda till att hela din webbplats går sönder. Tala med ditt webbhotell eller din webbutvecklare innan du gör några ändringar.

Stjäla trasiga länkar

Ett av de bästa sätten att använda utgångna domäner för din SEO är att använda trasig länkbyggnad. Den här white-hat metoden för att få bakåtlänkar till din webbplats kan ta mycket tid på grund av uppsökande, men kräver minst monetära investeringar.

Först måste du identifiera en utgången domän i din nisch som har en rad högkvalitativa bakåtlänkar för att stjäla trasiga länkar.

Därefter måste du nå de webbplatser som länkar till den utgångna domänen och informera dem om den trasiga länken. Erbjud dem sedan en alternativ resurs att länka till på din webbplats för att ersätta den trasiga länken.

E-postmeddelandet du når ut med ska se ut så här ungefär:

Hej ____

Jag kontaktar dig för att jag märkte att en av länkarna i dina blogginlägg är trasig. Länken finns i den här artikeln: www.doman.se/artikelnamn

Den trasiga länken är: www. gammaldoman.se/trasig-lank

Det verkar som om webbplatsen har avslutats och artikeln har tagits bort. Om det hjälper har vi också skrivit en bra artikel om samma ämne som kan fungera som en ersättningslänk:
www.dindoman.se/ersattningslank

Förhoppningsvis hjälper detta!

Tack,
Ditt namn

Om du har tur ersätter de den trasiga länken med en länk till din webbplats i belöning för att du påpekar på den trasiga länken.

Försök att kontakta personen som publicerade artikeln för att få den högsta svarsfrekvensen.

Bygga PBN: er

Ett privat bloggnätverk är ett nätverk av webbplatser som är inrättade för att skapa länkar till andra webbplatser för att förbättra deras rankingpositioner i Google.

PBN: er ställs ofta in med samma innehåll från den utgångna domänen med nya bloggartiklar bifogade, som länkar till din webbplats (er) som ger inkomst.

För att skapa en PBN, registrera din utgångna domän och ställa in den som en online-blogg. När du ställer in din webbplats är det viktigt att den ser ut som en äkta blogg och inte som en blogg som ägs för att endast skapa länkar.

Det kostar mer att ställa in en PBN eftersom du måste vara värd för webbplatsen, utveckla webbplatsen och lägga till innehåll. Fördelen är att du inte behöver betala för uthyrningslänkar, och du kan till och med sälja länkar på din egen PBN.

När du skapar en privat blogg kommer dina blogginlägg vanligtvis att vara värd på din hemsida eftersom den har den högsta sidautoriteten och skickar mest länkkraft till din webbplats.

För maximal relevans bör du använda en domän som är relaterad till din webbplats.

Att skapa ett privat bloggnätverk strider mot Googles riktlinjer och kan leda till att din privata blogg och webbplats får ett straff. Om du ställer in en måste du förstå en risk som är förknippad med detta och se till att du döljer alla bevis som kan avslöja din utgångna domän som en privat blogg.

Hur man väljer en utgången domän

Nu vet du hur du kan använda din utgångna domän; du måste förstå vad som gör en utgången domän till ett värde av god kvalitet. Det finns många utgångna domäner där ute, men sanningen är att de flesta av dem inte kommer att vara lämpliga för din webbplats och inte kommer att förbättra din SEO.

Det här är de saker du bör titta på när du väljer din utgångna domän.

Mätvärden för domän

En av de väletablerade SEO-mätvärdena är Domänauktoritet (DA). Det är en parameter som används för att bedöma hur bra en webbplats kommer att rankas på sökmotors resultatsidor (SERP).

Domänauktoritet rankas på en skala från 0–100. En ny webbplats börjar med en DA på 0. Det finns ett liknande mått som heter Domänrankning (DR). Precis som DA görs poängen från 0–100. Ju högre poäng, desto bättre webbplats.

Hänvisande domäner

För att bättre förstå en domäns kraft måste du undersöka de hänvisande domänernas kvantitet och kvalitet manuellt. Hänvisande domäner är antalet webbplatser som länkar till den utgångna domänen.

Helst vill du att dina hänvisningsdomäner ska tillhandahålla följlänkar från webbplatser med högt domänpoäng och med trafik i en relevant nisch. Om du har mer än 20 av dessa länkar har du en domän med en anständig mängd kraft.

Om de hänvisande domänerna kommer från skräppostwebbplatser eller alla är nofollow-länkar kommer jag inte att överväga ett köp av den domänen.

Nischrelevans

Välj en domän som är relaterad till din nisch. Om du väljer en helt orelaterad domän kommer den att ge mindre värde till din webbplats och kan även få den bestraffad.

Om du bygger en PBN är en metod att anpassa en icke-relaterad nisch till något som liknar din nisch.

Till exempel, om din webbplats finns i rese-nischen och du ser domänen "modernacycklar.se" som tidigare var en lokal cykelbutik, skapa en blogg om att resa runt på en cykel och försök att ge människor inspiration.

Helst köper du redan en utgången domän i samma nisch som du antingen kan omdirigera, använda som en PBN eller stjäla deras länkar.

Domänhistorik

När du väl har hittat en nischrelevant domän med rätt mått är det sista du behöver kontrollera om domänen tidigare har använts som en skräppostwebbplats.

Om du köper en skräppostdomän kan det vara svårt att bli indexerad på grund av påföljder som historiskt har tillämpats på den.

Sök efter ditt domännamn i WayBack Machine och undersök webbplatsens historia. Klicka på olika år för att visa skärm dumpar av webbplatsen på andra datum.

Kontrollera om webbplatsen tidigare användes som en länkgård eller spamwebbplats. Om du kan se att domänen upphörde att gälla och sattes upp igen som en tvivelaktig domän innan den löpte ut, blev den troligen av indexerad. Om webbplatsen någonsin har använts som en skräppostdomän ska du inte registrera den.

Var du hittar utgångna domäner

Två huvudtyper av domäner du kan köpa är avslutade mot oavslutade domäner.

Avslutade domäner - domänen har upphört att gälla och kan köpas från alla domänregistratorer. Det kan ta månader att återställa sitt SEO-värde.

Oavslutade domäner - dessa har upphört att gälla men behålls av registratorn. Dessa behåller sin domänålder och har mer SEO-värde.

Det finns många webbplatser där du kan köpa oavslutade domäner. Men den mest populära i Sverige är GoDaddy Auktioner med ett brett utbud av oavslutade domäner.

Slutsats

Det här är de bästa sätten du kan använda utgångna domäner på för SEO. När du väl har identifierat och kontrollerat din utgångna domän kommer du att ställas inför beslutet om hur du använder den bäst utifrån dina förutsättningar och mål. Det enklaste tillvägagångssättet är att omdirigera domänen med 301, men du kan eventuellt skapa en bättre tillgång genom att sätta upp en PBN eller stjäla den utgångna domänens länkar.

Peter Larsson
Peter Larsson

När han inte är ute och upplever naturen på cykel, hjälper Peter till med företagslanseringar och att driva fantastiska resultat till företagare runt om i Sverige och Norden i alla storlekar.

Anslut till 3900+ kundbesatta läsare på vår e-postlista.

Sakkunnigt samlade e-postmeddelanden som hjälper dig att leverera en exceptionell kundupplevelse.