Meny

Hur påverkar färgpsykologi beteende och åtgärd

Färgpsykologi inom marknadsföring och varumärkesbyggnad är mer komplex än "grönt är skönt" Överväg dessa forskningsstudier för att fatta bättre beslut. Känner du dig lugn när du är omgiven av gröna fält och blå himmel?

Har du någonsin undrat vad den röda färgen representerar och varför du känner dig lite orolig när du stirrar på en stoppskylt? Det är bara två av de många effekter färg har på det mänskliga psyket. Det är en del av en studie som kallas färgpsykologi.

Vad är färgpsykologi?

Färgpsykologi studerar hur olika färger påverkar mänskligt beteende. Färgpsykologi används i reklam och marknadsföring för att framkalla känslomässiga reaktioner. Det låter enkelt på ytan, men snabbt inser man att det finns så mycket mer underliggande.

Innan vi tittar på hur färgens betydelse påverkar mänskligt beteende (och hur vissa färger framkallar olika reaktioner), låt oss ta en snabb resa genom färgens historia.

På 1600-talet observerade Sir Isaac Newton solljus passera genom en glasprisma och hur ljuset reflekterades i olika färger. Han identifierade initialt sex våglängdsnyanser: röd, orange, gul, grön, blå och violett.

Men färgpsykologi föregår Newtons tid med tusentals år tillbaka till egyptierna. De studerade färgens effekt på humöret och använde färg för att uppnå holistiska fördelar.

På senare tid kallade den schweiziske psykiatern Carl Jung färg för "det undermedvetnas modersmål". Hans psykologiska studier ledde honom till att utveckla konstterapi. Han trodde att självuttryck genom bilder och färger kunde hjälpa patienter att återhämta sig från trauma eller nöd.

Har du märkt hur färger går in och ur stil? På 1970-talet var jordfärger populära men gav vika på 80-talet för turkos och lila. Senare kom rosa och blågrå på tapeten.

När det gäller marknadsföring fokuserar människor ofta på det stora som text, sökmotoroptimering, varumärke, sociala medier, marknadsföring genom e-post och PPC-reklam. Men det finns en enorm mängd värde i att ta sig till och göra de finare detaljerna perfekta. En av dessa detaljer är färg. Mer specifikt måste du anamma begreppet färgpsykologi och hur den mänskliga hjärnan uppfattar olika nyanser av ljus.

Kraften i färg och dess inverkan på beslut

Uppfattningen om färg är något som människor har studerat noggrant i många sekel.

Forntida grekiska filosofer skulle diskutera om färgerna var gjorda i svart, vitt och rött ljus, eller om det helt enkelt var något slags himmelskt ljus som sken ner från himlen.

Sir Isaac Newton tillbringade många timmar med att experimentera med prismer och teoretiserade slutligen de tre primära färgerna som andra färger är gjorda av (blå, röd och gul).

Och när vi har lärt oss mer om mänsklig biologi och anatomi, har utforskare och forskare lagt mycket energi på att studera hur den mänskliga hjärnan uppfattar färg.

Citat av Wiered

”Varje färg representerar en specifik del av det elektromagnetiska spektrumet, även om människor bara kan se den del av detta spektrum som kallas ”synligt ljus.” Av våglängderna som är synliga för människor är röda längre, medan blå och violer är kortare. Ljusfoton stimulerar fotoreceptorer i ögat, som omvandlar den informationen till elektriska signaler som skickas till näthinnan, som behandlar dessa signaler och skickar dem vidare till hjärnans visuella cortex.”

Det är mekaniken för hur ögat ser ljusvågor och interagerar med dem. Men hur någon ser ljus och hur de uppfattar färg är två mycket olika saker.

Varje människa har en unik preferens för vissa färger och kan till och med se samma färger annorlunda, men vi vet att färger framkallar invärtes svar.

Det finns massiva undersökningar som visar att färg och ljus har förmågan att påverka humör, hjärtfrekvens, blodtryck, vakenhet, fokus, känslighet, impulsivitet, sexuell upphetsning, sömn och till och med ekonomiskt beslutsfattande.

Vi vet till exempel att exponering för ljus tidigt på morgonen – särskilt blått eller grönt ljus – initierar en frisättning av kortisol i hjärnan. Detta stimulerar våra sinnen och kroppar och får oss att vakna. Det hämmar också frisättningen av melatonin (vilket inducerar sömnighet). Under natten leder bristen på solljus (blått ljus) till att produktionen och frisättningen av melatonin ökar, vilket signalerar till kroppen att det är dags att sova.

Färg är en kraftfull kraft. Och även om den kan utnyttjas i olika situationer, är den särskilt kraftfull i händerna på en etisk marknadsförare, entreprenör eller företagare.

Hur färgpsykologi används i marknadsföring

Färgernas betydelse och färgernas psykologi kan starkt påverka människors beteende och beslutsfattande. Människor gör undermedvetna bedömningar om en person, miljö eller produkt inom några sekunder eller minuter. Färg har en stor betydelse i detta första intryck.

Det faktum går inte förlorat för varumärken och annonsörer. De vet att vissa färger och nyanser väcker känslor och får människor att agera. Denna effekt är både subtil och kraftfull.

Genom sitt val av färg i logotyper, förpackningar, skyltar och reklam kan varumärken påverka konsumenter att köpa på impuls, eller välja sin produkt eller tjänst framför en konkurrents.

Tänk på dina favoritmärken och hur vissa färger dominerar. Har deras logotyper klarröda som Coca Cola eller Netflix? Eller är du en person som gillar färgerna svart och vitt som Nike? Du kanske föredrar gult och dras till McDonalds.

Färg kan ofta vara den enda anledningen till att någon köper en produkt. Forskning utförd av sekretariatet för Seoul International Color Expo visade att 93 procent av köparna fokuserar på visuellt utseende. Och nära 85 procent hävdar att färg är en primär orsak när de gör ett köp!

Låt oss ta en titt på färgens betydelse när den gäller marknadsföring, inklusive de bästa färgerna att använda. Vi kommer också att utvärdera betydelsen av färger och exempel på varumärkesfärger.

1. Varumärke

Färg går utöver preferenser. Medan varje person har sin egen affinitet för vissa nyanser, finns det biologiska bindningar till varje färg som har en mycket större inverkan än personlig smak.

I varumärket kan färg göra eller bryta ett företags uppfattning. Du ser färg som används i nästan alla områden i ett företag, inklusive logotyp, butik, uniformer, webbplatser, sociala profiler, annonser, produktförpackningar etcetera Genom att använda samma konsekventa färgtema kan du skapa en känsla av kontinuitet.

Färger kan vara maskulina eller feminina, seriösa eller lekfulla, prisvärda eller lyxiga, klassiska eller moderna, mogna eller ungdomliga, dämpade eller bullriga … listan fortsätter.

När du väljer färger för ditt varumärke väljer du i allmänhet två till tre färger (men det är möjligt att ha en eller till och med fyra). Dessa färger bör väljas för att anpassas till din varumärkespersonlighet och slutkund. En färg kommer att fungera som en bas färg – det här är ditt primära färgval – och sedan kommer den andra eller två färger att vara accentfärger. De bör komplettera basfärgen och ge dig flexibilitet i din design och SEO.

Kombinationen av färger du använder i din marknadsföring kallas ett färgschema – och det finns några olika typer:

  • Enfärgad. Som ordet här antyder är detta ett färgschema som fokuserar på en färg. Detta är vanligtvis det bästa tillvägagångssättet för de flesta märken, men det kan fungera. Jollyroom handlar till exempel om det rosa. Man kan argumentera för att grått också är en av deras färger, men det gråa fungerar helt enkelt som ett negativt utrymme. De flesta håller med om att de har ett monokromatiskt schema.
  • Analog. När man tittar på färghjulet är det känt att två färger som vilar sida vid sida har ett slags harmoniskt förhållande. Och om du väljer två av dessa färger har du det som kallas ett analogt schema. Dessa scheman är ganska säkra, men kommer inte att få massor av uppmärksamhet. De är bra för företag där du vill ha en mer konservativ strategi med hög tillit (snarare än att vara iögonfallande).
  • Komplementär. Om du väljer två färger som ligger mittemot varandra på färghjulet får du ett kompletterande schema. De tar fram det bästa i varandra och stimulerar vanligtvis sinnena och uppmärksammar. Du kan se detta mycket hos idrottslag. Lägg märke till hur några av dem som till exempel använder grönt och blått. Detta är utformat för att uppmärksamma ”produkten”.
  • Triadisk. Slutligen har du triadisk. Det är här det finns tre olika färger från tre olika delar av färghjulet. Detta skapar en känsla av visuell balans, samtidigt som man fortfarande uppmärksammar tendenser.

Det här är bara några av de principer som du bör känna till när du väljer och förfinar ditt färgschema. Vi kommer att gå in mer detaljerat på specifika färger och betydelsen bakom dem i följande avsnitt om psykologin för vanliga färger. Men just nu är det bara viktigt att vara medveten om hur färger passar ihop.

2. Färgpsykologi och sökmotoroptimering (SEO)

Färgval kan också ha en betydande inverkan på SEO. Medan Google och andra sökmotorer tekniskt inte har en kod rad i sina algoritmer som adresserar färg svarar de på de indirekta resultaten av färgval.

Vad menar vi med det? Tänk på att vissa färger har förmågan att påverka omvandlingsfrekvensen.

I en berömd studie utförd av Performable testades två olika uppmaningsknappar. Medan de båda förmedlade ”Kom igång nu!” Var en knapp grön och den andra var röd. De körde testet under flera dagar och fick mer än 2000 besök på sidan. Hälften fick en grön knapp och den andra hälften fick en röd knapp.

Resultatet var att 21 procent fler klickade på den röda knappen än de gjorde på den gröna knappen. Och med tanke på att alla andra element på sidan var desamma indikerar detta att färg har förmågan att påverka klick, konverteringar och andra liknande aktiviteter.

Det betyder inte nödvändigtvis att du snabbt måste ändra alla dina knappar till röda, men det indikerar vikten av färgval. Och eftersom mätvärden som avvisningsfrekvenser, omvandlingar och genomsnittlig tid på sidan påverkar sök rankningar, kan man säga att färg spelar en roll i SEO.

3. Färgpsykologin påverkar användarupplevelse

Färg spelar en viktig roll i hur besökare upplever en enskild webbsida eller en större webbplats.

Om färgerna är skarpa och iögonfallande kan det fånga deras uppmärksamhet. Det höjer dock deras blodtryck och får de flesta att stänga ner webbfliken så snabbt som möjligt.

Om färgerna är tråkiga – som svartvitt – kan det vara lätt för ögonen, men det finns inget övertygande som får en att hålla sig kvar och ta reda på vad webbplatsen erbjuder.

Färger påverkar användarupplevelsen i ett spektrum. Du vill att färgerna ska vara engagerande och skarpa nog för att dra till sig människor, men inte så skarpa att de avskräcker människor.

Ett bra färgschema kommer att ha en positiv inverkan på användarupplevelsen och få människor att komma tillbaka för mer.

Psykologin runt vanliga färger

Vanliga färger som påverkar psykologi

Vi har tillbringat huvuddelen av den här artikeln på att diskutera teoretiska exempel på varför färg betyder något, hur man väljer ett färgschema och hur det kan påverka varumärke, SEO och användarupplevelse. Men du undrar förmodligen hur du kan välja rätt färger för rätt resultat.

I det här avsnittet utforskar vi de tio vanligaste färgerna och känslorna samt psykologin som är knutna till dem. Detta bör låta dig strategiskt välja vissa färger och optimera din webbplats, online-varumärke och din digitala närvaro.

Betydelse av röd färg

Röd färg är en varm, intensiv färg som väcker känslor av passion, energi och spänning. Det förknippas ofta med kärlek, ilska och fara.

Negativa associationer av rött inkluderar känslor av ilska, fara och aggression. Frasen "att se rött" syftar på att känna sig extremt arg. Rött används också ofta i varningsskyltar och på stoppskyltar och trafikljus för att indikera fara. I vissa kulturer kan rött också förknippas med skam eller pinsamhet.

Positiva associationer av rött inkluderar kärlek, passion och energi. Rött förknippas ofta med kärlek och romantiska känslor, och används ofta i alla hjärtans dag dekorationer och presenter. Rött är också förknippat med energi, och används ofta för att representera rörelse och handling.

Betydelse av orange färg

Orange är en varm, livfull färg som väcker känslor av entusiasm, kreativitet och värme. Det förknippas ofta med höst, eld och energi.

Negativa associationer av orange inkluderar känslor av varning, försiktighet och fara. Orange används ofta i varningsskyltar och trafikkoner för att indikera potentiella faror. I vissa kulturer kan orange också förknippas med billighet eller ouppriktighet.

Positiva associationer av orange inkluderar energi, entusiasm och kreativitet. Orange förknippas ofta med höst, och tros representera värme, komfort och mysighet. Orange förknippas också med energi, och används ofta för att representera rörelse och handling. Det används också flitigt i samband med kreativitet och används ofta för att representera konst och självuttryck.

Betydelse av gul färg

Gult är en ljus och glad färg som framkallar känslor av lycka, optimism och energi. Det förknippas ofta med sol, värme och ljus.

Negativa associationer av gul inkluderar känslor av försiktighet och feghet. I vissa kulturer är gult också förknippat med bedrag och förräderi..

Positiva associationer av gult inkluderar lycka och positivitet och sägs vara den mest mentalt stimulerande av alla färger. Gult förknippas också med intellekt och används ofta för att representera kunskap och lärande.

Betydelse av grön färg

Grönt är en färg som ofta väcker känslor av lugn, harmoni och balans. Det är en naturlig färg, ofta förknippad med utomhus, natur och tillväxt. I västerländska kulturer förknippas grönt också med pengar, ekonomi och rikedom.

Negativa associationer av grönt inkluderar känslor av avund och sjukdom. Frasen "grön av avund" syftar på känslan av avund som någon kan uppleva när de ser någon annan med något de önskar. I vissa kulturer är grönt också förknippat med sjukdom, eftersom färgen ibland kan förknippas med uppkomsten av en sjukdom.

Positiva associationer av grönt inkluderar tillväxt, hälsa, säkerhet och miljöansvar. Grönt förknippas ofta med nystart, tillväxt och förnyelse, och är naturens färg, som förknippas med hälsa och välbefinnande. Grönt förknippas också med säkerhet och används ofta i skyltar och signaler för att indikera säkerhet. Under de senaste åren har grönt blivit förknippat med miljöansvar och hållbarhet.

Betydelse av blå färg

Blå är en sval, lugnande färg som väcker känslor av tillit, lojalitet och pålitlighet. Det förknippas ofta med himlen, vattnet och lugnet.

Negativa associationer av blått inkluderar känslor av sorg, depression och avstånd. Frasen "känsla blå" syftar på att känna sig ledsen eller deprimerad. Blått är också ofta förknippat med känslor av distans eller avskildhet.

Positiva associationer av blå inkluderar tillit, lojalitet och pålitlighet. Blått förknippas ofta med förtroende och tillförlitlighet, och används ofta för att representera stabilitet och säkerhet. Blått förknippas också med lojalitet och används ofta för att representera pålitlighet och trovärdighet.

Betydelse av rosa färg

Rosa är en mjuk, lugnande färg som väcker känslor av värme, vänlighet och omvårdnad. Det förknippas ofta med femininitet, kärlek och sötma.

Negativa associationer av rosa inkluderar känslor av svaghet, okänslighet och omognad. I vissa kulturer förknippas rosa med kvinnlighet och anses ofta vara en "flickig" färg, vilket kan ses som en negativ stereotyp.

Positiva associationer av rosa inkluderar kärlek, värme och omvårdnad. Rosa förknippas ofta med kärlek och romantiska känslor, och används ofta i alla hjärtans dag dekorationer och presenter. Rosa är också förknippat med värme och vänlighet, och används ofta för att representera medkänsla och empati. Rosa är också förknippat med omvårdnad och används ofta för att representera moderskap och moderbandet.

Betydelse av lila färg

Lila är en cool, rik färg som väcker känslor av lyx, ädelhet och kreativitet. Det förknippas ofta med rikedom, visdom och andlighet.

Negativa associationer av lila inkluderar känslor av extravagans, excentricitet och sorg. I vissa kulturer förknippas lila med lyx och rikedom, vilket kan ses som negativt om det innebär prålig eller extravagans. I andra kulturer förknippas lila med excentricitet eller sorg.

Positiva associationer av lila inkluderar rikedom, visdom och andlighet. Lila förknippas ofta med rikedom och lyx, och används ofta för att representera kungligheter, adel och prestige. Lila förknippas också med visdom och används ofta för att representera kunskap och lärande. Färgen förknippas också med andlighet och används ofta för att representera det högre jaget och kopplingen till en högre makt.

Betydelse av brun färg

Brun är en varm, jordnära färg som väcker känslor av stabilitet, pålitlighet och komfort. Det förknippas ofta med natur, trä och jord.

Negativa associationer av brunt inkluderar känslor av matthet, enkelhet och monotoni. I vissa kulturer förknippas brunt med enkelhet och brist på sofistikering.

Positiva associationer av brunt inkluderar stabilitet, tillförlitlighet och komfort. Brunt förknippas ofta med naturen och jorden, och används ofta för att representera stabilitet och tillförlitlighet. Brunt förknippas också med komfort och används ofta för att representera värme och mysighet. Färgen förknippas också med naturliga material som trä och läder, och används ofta för att representera naturlig skönhet och hållbarhet.

Är svart och vitt en färg?

Svart och vitt anses båda vara neutrala färger. Svart förknippas ofta med kraft, formalitet och elegans. Det används ofta för att skapa en känsla av dramatik och mystik. Negativa associationer av svart inkluderar känslor av sorg, död och ondska. Positiva associationer inkluderar elegans, sofistikering och kraft.

Vitt å andra sidan förknippas ofta med renhet, oskuld och renlighet. Det används ofta för att representera fred och lugn. Negativa associationer av vit inkluderar känslor av tomhet, kyla och sterilitet. Positiva associationer inkluderar renhet, frid och perfektion.

Både svart och vitt är inte färger i traditionell mening, eftersom de är frånvaron av färg. De används som en neutral bakgrund eller en bas för att kontrastera med andra färger. De används ofta tillsammans i designen, vilket skapar en skarp kontrast som kan vara visuellt slående.

Svart och vitt används också ofta inom grafisk design och konst för att skapa en känsla av balans och harmoni. De används för att skapa en känsla av dramatik, kontrast och betoning. Användningen av svart och vitt kan också användas för att skapa en känsla av tidlöshet och klassisk elegans. De används ofta i ett monokromatiskt färgschema, vilket är en designstil som använder olika nyanser av samma färg.

Inom fotografiet kan svartvita bilder skapa en känsla av nostalgi och tidlöshet. De används ofta för att skapa en känsla av stämning och känslor, eftersom frånvaron av färg kan hjälpa till att fokusera betraktarens uppmärksamhet på andra element i bilden som textur, kontrast och komposition.

Sammanfattningsvis anses svart och vitt inte vara traditionella färger, men de används ofta i design och konst för att skapa en känsla av kontrast, balans och elegans. De används också inom olika områden som grafisk design, fotografi och varumärke för att skapa en specifik atmosfär och för att förmedla ett budskap.

Implementera, testa och upprepa

Nyckeln med färgpsykologi (eller egentligen vilket webbplatselement som helst, för den delen) är att implementera baserat på bästa praxis, driva trafik till önskade sidor, testa och upprepa.

Enkla A/B-tester kan vara mycket effektiva om du sitter fast mellan vilka färger du ska välja för en startsida, CTA-knapp, rubrik eller grafik. Så här genomför du ett A / B-test:

  • Skapa två versioner av sidan där allt är detsamma förutom det element som du vill testa.
  • Servera en sida till hälften av dina besökare och en annan sida till den andra hälften.
  • Vänta tills du har fått tillräckligt med trafik för att undvika felmarginalen.
  • När du har fått tillräckligt med trafik, studera analyserna bakom varje sida.
  • Om båda sidorna presterade ganska lika kan du fortsätta använda båda sidorna eller välja den som du känner dig mest säker på.
  • Om en sida överträffar den andra avsevärt, kasta den förlorande sidan och använd den vinnande som din officiella sida.

Det är viktigt att notera att saker förändras över tiden. Det som fungerar nu kanske inte fungerar efter fem år. Det är en bra idé att ständigt testa olika element och upprepa när data visar dig information om det.

En webbplats är en levande andningsorganism som utvecklas över tiden och reagerar på yttre stimuli. En av dessa externa stimulanser är en naturkraft som kallas Google.

Som Google utvecklas, påverkar det också din webbplats och din marknadsföringsstrategi online. Och det är viktigt att du utvecklas med tiden för att ta hänsyn till nya bästa praxis. Detta inkluderar högkvalitativ innehållsmarknadsföring och organisk länkbyggnad som driver auktoritet till din webbplats och förbättrar din sök rankning.

Bra-Att-Veta om färger

Hur ser vi färger?

Sättet vi ser färger på är ett resultat av hur våra hjärnor tolkar ljusets våglängder som reflekteras eller sänds ut av föremål. Våra ögon innehåller celler som kallas fotoreceptorer som är ansvariga för att upptäcka ljus och skicka signaler till hjärnan. Det finns två huvudtyper av fotoreceptorer: stavar och kottar. Stavar är ansvariga för att upptäcka ljus och mörker och är mer känsliga för låga ljusnivåer. Koner, å andra sidan, är ansvariga för att upptäcka färg. Det finns tre typer av koner, som var och en är känslig för olika våglängder av ljus. När ljus kommer in i ögat och fokuseras på näthinnan, aktiverar det fotoreceptorerna, som skickar signaler till hjärnan genom synnerven. Hjärnan tolkar sedan dessa signaler som de färger vi ser.

Låt oss öka din onlinenärvaro och dominera sökmotorernas rankning.

Kontakta oss
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram