Vad är SEM och hur fungerar det?

26 augusti 2023
Peter Larsson Senior SEO Expert
Peter Larsson
Senior SEO-specialist

Vad är SEM?
Sökmotormarknadsföring, även känd som SEM, är en kraftfull onlineannonseringsstrategi som hjälper företag att öka sin synlighet och attrahera fler kunder genom sökmotorns resultatsidor.

Visste du att 93% av alla onlineupplevelser börjar med en sökmotor?

Det innebär att om du vill marknadsföra ditt företag online kan du nå majoriteten av användarna genom att marknadsföra dig via Google.

Av den anledningen är sökmotormarknadsföring (SEM) en vanlig annonseringsstrategi bland digitala marknadsförare och onlineföretag. Om du inte använder det än finns det en god chans att dina konkurrenter gör det - så om du vill hänga med bör du överväga att implementera det.

Men vad är sökmotormarknadsföring och hur fungerar det? Läs vidare för att ta reda på det.

Överväg sedan att samarbeta med Seorush - för våra SEM-tjänster. Ring oss på 070-235 59 49 eller kontakta oss online för att komma igång idag!

Vad är sökmotormarknadsföring?

Den ursprungliga, bredare definitionen av sökmotormarknadsföring är precis vad det låter som - all marknadsföring som sker genom en sökmotor.

Denna definition inkluderade tidigare två marknadsföringsstrategier: Sökmotoroptimering (SEO) och betala-per-klick (PPC) annonsering.

SEO refererar till optimering av webbplatsers sidor för att visas i organiska resultat i Google, medan PPC refererar till de betalade annonserna som visas ovanför de organiska rankningarna.

Trots att både SEO och PPC inkluderades i den tidigare definitionen har betydelsen av SEM förändrats på senare år. Idag refererar det främst till betald sökannonsering, medan SEO betraktas som en separat strategi.

När vi talar om SEM pratar vi om betalda annonser.

Dessa annonser visas högst upp på Googles sökresultatsidor och ser liknande ut som organiska resultat förutom "Sponsrad"-etiketten ovanför resultatet.

Vianor & Autobutler PPC annons i sökresultat

Hur fungerar betald sökannonsering?

Nu när vi har definierat vad vi menar med sökmotormarknadsföring är det dags att prata om hur SEM fungerar och vad det åstadkommer.

Hur skapar du betalda sökannonser? SEM tar vanligtvis formen av betala-per-klick-annonser, som du kan starta genom Google Ads.

Andra plattformar stöder PPC-annonser på andra webbplatser, men Google Ads är överlägset den viktigaste att använda på grund av den mängd trafik Google får, så vårt fokus kommer att vara där.

I Google Ads kan du skapa annonser som visas överst i sökresultaten, tillsammans med landningssidor för användare att landa på när de klickar på dem. Innan du går för djupt in i annonskreationen måste du dock först bestämma vilka sökningar dina annonser ska visas för.

Hur fungerar PPC-budgivning?

Sättet du bestämmer var dina annonser visas i sökningen (eller om de visas överhuvudtaget) är genom att bjuda på specifika nyckelord som är relevanta för det du marknadsför. När någon söker efter ett nyckelord visar Google annonser baserade på:

  • Budbelopp (hur mycket ett företag bjudit på nyckelordet)
  • Kvalitetspoäng (Googles bedömning av en annons övergripande kvalitet)

Med en optimal budstrategi och välutformade annonser kan dina annonser visas överst i sökresultaten framför den exakta publiken som har störst behov av dina produkter eller tjänster.

Det bästa är att du bara behöver betala för dina annonser när folk klickar på dem, vilket gör PPC till en mycket kostnadseffektiv strategi när den utförs väl.

Hur kan du optimera din SEM-strategi?

Du vet nu hur SEM fungerar, men det betyder inte att du vet hur du får ut mesta möjliga av din kampanj. Att skapa och starta betalda annonser garanterar inte automatisk framgång. För bästa resultat måste du implementera en vinnande SEM-strategi.

Lyckligtvis finns det flera saker du kan göra för att förbättra prestanda för din betalda sökannonsering.

Här är fyra tips för att köra dina SEM-kampanjer!

1. Rikta in dig på varumärkesnyckelord

När du letar efter nyckelord att bjuda på i Google Ads vill du fokusera på nyckelord som hjälper dig att nå den mest relevanta publiken — den publiken som är mest sannolik att konvertera. Och vem är mer troligt att omvandlas än människor som redan har ett intresse för dig?

Därför kan du dra nytta av att bjuda på varumärkesnyckelord — det vill säga de som har varumärkestermer associerade med ditt företag. Alla som direkt söker efter ditt varumärkesnamn har redan ett visst intresse för dig, vilket gör dem mer mottagliga för dina annonser.

Du vill inte missa sådana lovande leads, så överväg att bjuda på dina varumärkesnyckelord.

2. Lista negativa nyckelord

Medan de flesta nyckelord är avsedda att tala om för Google vilka sökningar du vill att dina annonser ska visas i, tjänar negativa nyckelord motsatt funktion.

De talar om för Google i vilka sökningar de inte ska visa dina annonser. Till exempel, om du säljer läroböcker i Stockholm, kan du rikta in dig på variationer av nyckelordet "läroböcker Stockholm".

Men då kan din annons visas i en sökning för "dagböcker Stockholm" — vilket inte gäller för dig! För att undvika att visa dina annonser i irrelevanta sökningar och därmed slösa dina resurser på ointresserade användare kan du lägga till "dag" som ett negativt nyckelord.

Det kommer att tala om för Google att undvika att visa dina annonser med "dag" i sökfrasen.

3. Använd anpassade målgrupper

En av de bästa sakerna med hur SEM fungerar är att det låter dig rikta in dig på en mycket specifik, mycket relevant publik — och inte bara genom att bjuda på nyckelord.

Google låter dig också skapa anpassade målgrupper, där du kan förfina ditt fokus ännu mer. Med anpassade målgrupper kan du välja specifika egenskaper att rikta in dig på, inklusive:

  • Ålder
  • Kön
  • Yrke
  • Plats

Genom att välja de specifika demografiska uppgifterna du vill rikta in dig på kan du undvika att visa dina annonser för en irrelevant publik. Till exempel, om din publik huvudsakligen består av kvinnor i Lund kan du begränsa dina annonser till den gruppen.

4. Utnyttja RLSA

Ett sista sätt att förbättra effektiviteten av din SEM i Google Ads är att använda remarketinglistor för sökannonser (RLSA).

Med RLSA kommer Google att spåra vilka användare som besöker vissa sidor på din webbplats, och sedan rikta in sig på dem med sökannonser för dina produkter eller tjänster senare. Denna funktion är värdefull av samma anledning som varumärkesnyckelord — människor som redan har besökt din webbplats har ett befintligt intresse för dig, vilket gör dem till några av de mest troliga användarna att svara positivt på dina annonser.

Genom att rikta in dig på dem har du en chans att locka tillbaka några av dem för att slutföra konverteringen.

Vill du dyka djupare in i ämnet? Kolla in vår artikel om 5 SEM strategier för att lyckas, där vi belyser viktiga taktiker och metoder som varje marknadsförare bör överväga.

Låt Seorush ge din SEM-strategi en skjuts

Vill du utnyttja kraften i Google för att nå en bredare och mer relevant publik online?

SEM är sättet att göra det på — och Seorush, en SEM-hanteringsbyrå, kan hjälpa dig att få bästa möjliga resultat från en SEM-kampanj! Vi har optimerat sökmarknadsföring i över 12 år, och vi tänker inte sluta nu.

Med våra SEM-tjänster får du hjälp med att implementera var och en av de tips som listas ovan och mer därtill.

Du kommer också att få en dedikerad strateg som håller dig uppdaterad om allt vi gör för dina kampanjer.

För att komma igång med ett av de bästa SEM-företagen i branschen, ring 070-235 59 49 eller kontakta oss online idag!

chevron-down