PPC-Sökordsanalys: Bästa praktikerna för bättre resultat

1 september 2023
Peter Larsson Senior SEO Expert
Peter Larsson
Senior SEO-specialist
PPC-sökordsanalys

Visste du att 46% av klick i Googles sökresultat går till de tre översta betal-per-klick (PPC) annonserna? Det betyder att om ditt företag vill driva trafik genom Google kan du inte enbart förlita dig på organiska rankningar - du behöver en solid PPC-kampanj som stöds av PPC-sökordsanalys. Första steget för att skapa PPC-annonser är att räkna ut vilka sökord du ska satsa på.

Men även om det låter enkelt, är det inte alltid den lättaste uppgiften. Vilka sökord fungerar bäst, och hur kan du hitta dem? Nedan kommer vi att titta på åtta tips för att optimera din strategi för PPC-sökordsanalys.

Läs vidare för att lära dig mer, och överväg sedan att samarbeta med Seorush:s team för våra PPC-tjänster. Ring bara 070-235 59 49 eller kontakta oss online för att komma igång idag!

8 suveräna sätt att hitta bättre sökord för PPC

Att veta att du behöver PPC-sökord är lätt nog.

Det som inte är så enkelt är att veta vilka du behöver. Här är åtta högkvalitativa tips för att hjälpa dig att hitta de bästa PPC-sökorden för sökordsannonsering.

Satsa på long-tail sökord

Det är viktigt att vara uppmärksam på sökordens längd. Även om det kan finnas vissa fördelar med att använda kortare sökord, är det ofta en bra idé att i huvudsak fokusera på long-tail sökord - det vill säga de som är flera ord långa. Long-tail sökord har två stora fördelar.

Den första är att de är mer specifika för användarens sökintention. Det innebär att de drar mer relevant trafik eftersom de är mer specifika. Den andra fördelen är att long-tail sökord tenderar att ha mindre konkurrens.

Eftersom de är mer specifika, är det ett smalare spektrum av företag som bjuder på dem, vilket leder till färre budgivande företag totalt sett. Det i sin tur medger mindre konkurrens och lägre bud. Till exempel kan en miljon olika sökintentioner och företag associeras med sökordet "stol". Men "blå gungstol med liggläge" kommer endast att attrahera en mycket specifik grupp av användare och företag, vilket ger dig en mer fokuserad publik och färre konkurrenter.

PPC Ads exempel blå gungstol

Rikta in dig på varumärkessökord

Ett annat direkt sätt att få fler sökord för PPC är att inrikta sig på varumärkessökord — det vill säga sökord som inkluderar varumärkesnamn från dig och dina konkurrenter. Det kan mycket väl finnas människor där ute som specifikt söker efter ditt företag. När det händer är det sista du vill att de möts av PPC-annonser som ägs av någon annan än dig — särskilt dina konkurrenter.

Till exempel, för att återvända till vårt exempel med gungstol, skulle Beliani vilja buda på sökord som “Beliani gungstol” eftersom dessa sökord inkluderar deras varumärke — särskilt eftersom vissa människor använder “Beliani” som ett generiskt uttryck för gungstolar! Genom att buda på sökord som inkluderar ditt varumärke kan du se till att ta hand om trafiken som söker efter dina produkter.

Använd dina konkurrenters sökord

Att kopiera dina konkurrenters varje drag är aldrig en bra strategi. Med det sagt, det finns situationer där du kan dra nytta av att låna från dem ... och sökord är en av dessa situationer. Vilka sökord dina konkurrenter för närvarande rankar för, vill du troligtvis också ranka för — och särskilt vill du ranka över dem.

För att hitta de sökord dina konkurrenter rankar för kan du använda verktyg som SpyFu. När du har en lista över sökord från dina konkurrenter, fokusera på att skapa innehåll som överträffar vad de har, så att du kan ranka högre än dem.

Optimera för röstsökning

Alltmer har röstsökning blivit en populär funktion för människor att använda på mobila enheter. När folk inte känner för att skriva ut sina frågor kommer de helt enkelt att säga det högt och låta sin telefon bearbeta vad de säger. När denna praxis blir vanligare börjar den påverka de typer av frågor människor söker efter.

Där någon en gång kan ha sökt efter “avloppsrensare” för att undvika att skriva mer än de behövde, kan de nu tala i hela meningar: “Var kan jag hitta en lokal akut rörmokare?” För att nå dessa användare kan du överväga att rikta in hela meningar som sökord som är relevanta för ditt företags annons.

Hitta balansen mellan konkurrens och sökvolym

När du letar efter PPC-sökord är det idealiskt att hitta de som har så lite konkurrens som möjligt. Samtidigt är det fördelaktigt att hitta sökord med en hög sökvolym, eftersom det innebär att du når fler människor när du rankar för dem. Dessa två faktorer tenderar att vara omvänt korrelerade.

Sökorden med den högsta sökvolymen tenderar att ha mer konkurrens, vilket gör dem svårare att buda på för ditt företag. Dessa sökord är ofta kortare sökord (short-tail). Med längre sökord tenderar du att ha mindre konkurrens.

Eftersom frågorna är mer specifika genererar de inte heller en lika hög trafikvolym. Som ett resultat måste du hitta sökord som slår en tillfredsställande balans mellan de två. Du vill leta efter sökord som har en betydande mängd trafik, men som också är specifika nog att driva trovärdig trafik.

Du kan se sökvolymen för olika sökord genom att använda ett Google sökordsverktyg som Google Keyword Planner eller Ahrefs.

Inkludera variationer och synonymer

När du har en solid grund är det dags att börja bygga ut din sökordslista. Ett av de bästa sätten att bygga din sökordslista är att använda variationer och synonymer för de sökord du redan riktar in dig på. Låt oss säga att du riktar in dig på "fototjänster". Detta sökord kommer inte att nå alla som söker efter fototjänster.

Vissa människor kommer att använda variationer av det sökordet, som "porträttfotografering" eller "professionell fotograf". Förutom att tänka på några av dessa synonymer på egen hand, kan du hitta relaterade sökord genom att helt enkelt använda de relaterade sökord som Google visar längst ner i varje sökning.

Skapa avsiktsdrivna annonsgrupper

Din PPC-sökordsanalys slutar inte med att skapa en slumpmässig lista över sökord att rikta in dig på. Du måste effektivt organisera dessa sökord i annonsgrupper, som är grupperingar av relaterade sökord och de annonser som kommer att rikta in sig på dem. Låt oss säga att du vill använda PPC för att marknadsföra din nyaste resväska.

Du sätter ihop en lista med tio sökord för att rikta in dig på människor som vill köpa en ny resväska och skapar tre annonser – det är en annonsgrupp. Var och en av dessa annonser kan rikta in sig på din lista över sökord. Dina annonser och sökord grupperas tillsammans baserat på sökavsikt.

Du skulle inte vilja inkludera sökordet "ny handväska", och du skulle inte heller vilja inkludera en annons för din linje av skinnjackor, eftersom ingen av dem har något att göra med potentiella köpare av resväskor.

Överväg negativa sökord

Liksom det är viktigt att räkna ut vilka sökord för PPC du vill rikta in dig på, är det också avgörande att veta vilka sökord du inte vill rikta in dig på. Inom Google Ads kan du skapa listor över negativa sökord, vilka är sökord som inte är relevanta för ditt annonsinnehåll. Om du till exempel försöker annonsera dina köksgardiner kan du rikta in dig på många sökord som innehåller ordet "gardiner" – men du skulle inte vilja rikta in dig på ett sökord som "rullgardiner", eftersom det inte är vad du säljer.

"rull" skulle kunna vara ett av dina negativa sökord.

Få mer hjälp med att hitta PPC- sökord från Seorush

Redo att optimera din PPC-sökordsanalys? Seorush kan hjälpa till!

Från att hitta PPC- sökord till att skapa landningssidor kan vi arbeta med dig i varje steg av den betalda annonseringsprocessen. Med våra PPC-tjänster kan du se din annonsering nå nya höjder.

För att komma igång med oss, ring bara 070-235 59 49 eller kontakta oss online idag!

Relaterad läsning

chevron-down