Meny

Avvisningsfrekvens: 18 tips och förbättringar

Avvisningsfrekvens är ett mått som kan ha en inverkan på din webbplats sökmotoroptimering (SEO). En hög avvisningsfrekvens kan vara ett tecken för sökmotorer på att din webbplats inte uppfyller besökarnas behov eller att den är svår att använda. Som ett resultat kan en hög avvisningsfrekvens potentiellt skada din webbplats ranking i sökresultaten.

Å andra sidan kan en låg avvisningsfrekvens vara ett tecken för sökmotorer på att besökarna tycker att din webbplats är användbar och engagerande, vilket potentiellt kan bidra till att förbättra din ranking.

Det är viktigt att komma ihåg att avvisningsfrekvensen bara är en av många faktorer som sökmotorer tar hänsyn till när de rankar webbplatser. Det är inte den enda faktorn, och det är inte den viktigaste faktorn.

Det är dock fortfarande en bra idé att försöka minska din avvisningsfrekvens, eftersom det kan hjälpa till att förbättra användarupplevelsen på din webbplats och potentiellt hjälpa till med dina SEO-insatser.

Genom att implementera strategier som att förbättra din webbplats laddningshastighet, se till att din webbplats är mobilvänlig och använda tydlig och okomplicerad navigering kan du hjälpa till att minska din avvisningsfrekvens och potentiellt förbättra din webbplats rankning i sökresultaten.

Här är 18 beprövade sätt att minska din avvisningsfrekvens:

 1.  Förbättra din webbplats laddningshastighet
  Om din webbplats tar för lång tid att ladda kan besökare bli frustrerade och lämna innan de ens har sett ditt innehåll.
 2. Se till att din webbplats är mobilanpassad
  Med fler och fler människor som använder smartphones för att komma åt internet är det viktigt att se till att din webbplats är enkel att använda på mindre skärmar.
 3. Använd en tydlig och enkel navigering
  Gör det enkelt för besökare att hitta det de letar efter genom att organisera ditt innehåll på ett logiskt och intuitivt sätt.
 4. Använd beskrivande och relevanta sidtitlar
  Detta hjälper besökarna att förstå vad de kan förvänta sig att hitta på din sida och göra det mer troligt att de stannar kvar och utforskar vidare.
 5. Använd interna länkar för att guida besökare genom din webbplats
  Detta kommer att hjälpa besökarna att upptäcka mer av ditt innehåll och uppmuntra dem att tillbringa mer tid på din webbplats.
 6. Se till att din webbplats har en tydlig och övertygande uppmaning
  Oavsett om det är ett registreringsformulär, en köpknapp eller en begäran om mer information, se till att det är enkelt för besökarna att ta nästa steg.
 7. Använd bilder och videor för att dela upp text och göra ditt innehåll mer visuellt tilltalande
  Detta kan hjälpa till att hålla besökarna engagerade och uppmuntra dem att spendera mer tid på din webbplats.
 8. Använd sociala medier för att driva trafik till din webbplats
  Om du har en stark närvaro på sociala medier kan du använda den för att driva trafik till din webbplats och minska din avvisningsfrekvens.
 9. Använd Google Analytics för att identifiera vilka sidor som har höga avvisningsfrekvenser
  Detta hjälper dig att förstå vilka sidor som ger dåligt resultat och låter dig fokusera dina ansträngningar på att förbättra dessa sidor.
 10. Optimera din webbplats för sökmotorer
  Detta kommer att hjälpa fler att hitta din webbplats och göra det mer troligt att de besökare som kommer kommer att vara intresserade av ditt innehåll.
 11. Använd A/B-testning för att identifiera vad som fungerar och vad som inte fungerar
  Genom att testa olika versioner av din webbplats kan du ta reda på vilka element som är mest effektiva för att behålla besökare på din webbplats.
 12. Använd popup-fönster med exit-avsikt för att fånga uppmärksamheten hos besökare som är på väg att lämna
  Dessa popup-fönster kan erbjuda besökare en rabatt eller andra incitament att stanna på din webbplats.
 13. Använd livechatt eller chatbots för att hjälpa besökare att hitta det de letar efter
  Detta kan hjälpa till att minska frustration och förbättra användarupplevelsen.
 14. Se till att din webbplats är lätt att läsa
  Använd rubriker, punktlistor och korta stycken för att dela upp din text och göra det lättare för besökare att skanna.
 15. Använd socialt bevis för att bygga upp förtroende
  Genom att visa upp kundrecensioner eller vittnesmål kan du visa att andra har haft en positiv upplevelse på din webbplats.
 16. Använd intern sökning för att hjälpa besökare att hitta det de letar efter
  Detta kan vara särskilt användbart om din webbplats har mycket innehåll.
 17. Se till att din webbplats är säker
  Besökare kan vara mer benägna att lämna en webbplats om de är oroliga för säkerheten för deras personliga information.
 18. Använd riktat innehåll för att attrahera rätt målgrupp
  Genom att rikta ditt innehåll till specifika grupper av människor kan du öka chanserna att besökarna som kommer till din webbplats blir intresserade av ditt innehåll.

Spåra avvisningsfrekvens

Att spåra din avvisningsfrekvens kan vara en viktig del för att förstå hur besökare interagerar med din webbplats.

Det finns några olika sätt att spåra din avvisningsfrekvens:

 • Använd Google Analytics
  Google Analytics är ett kostnadsfritt verktyg som låter dig spåra olika mätvärden om din webbplats, inklusive din avvisningsfrekvens. Den tillhandahåller detaljerade rapporter som kan hjälpa dig att förstå hur besökare interagerar med din webbplats och identifiera områden för förbättringar.
 • Använd andra analysverktyg
  Det finns många andra analysverktyg tillgängliga som kan hjälpa dig att spåra din avvisningsfrekvens, som Crazy Egg, Mixpanel och KISSmetrics.Vissa av dessa verktyg kan erbjuda mer avancerade funktioner eller vara bättre lämpade för vissa typer av webbplatser.
 • Använd heatmap-verktyg
  Heatmap-verktyg, som Hotjar och Crazy Egg, låter dig se var besökare klickar på din webbplats och hur långt de scrollar ner på sidan. Detta kan hjälpa dig att förstå vilka delar av din webbplats som är mest engagerande och vilka som kan få besökare att lämna.

Det är viktigt att komma ihåg att din avvisningsfrekvens bara är ett mått och bör övervägas i samband med annan information om din webbplats prestanda.

Genom att spåra din avvisningsfrekvens och andra mätvärden kan du få en bättre förståelse för hur din webbplats presterar och identifiera möjligheter till förbättringar.

Google definierar avvisningsfrekvens som:

Google definierar avvisningsfrekvens som: procentandelen besökare på en webbplats som lämnar webbplatsen efter att bara ha tittat på en sida. Det är ett mått på hur effektiv en webbplats är för att behålla besökare och hålla dem engagerade.

En hög avvisningsfrekvens kan vara ett tecken på att en webbplats inte uppfyller besökarnas behov eller att den är svår att använda.

Att minska din avvisningsfrekvens kan vara ett viktigt steg för att förbättra användarupplevelsen på din webbplats och öka den tid som besökarna spenderar på dina sidor.

Läs mer utförligt om hur Google ser på och tolkar avvisningsfrekens på deras sida.

Här är några ytterligare tips för att spåra och förbättra din avvisningsfrekvens:

 1. Sätt riktmärken och mål
  Det är viktigt att ha en tydlig uppfattning om vad du vill uppnå med din webbplats och att följa dina framsteg över tid. Genom att sätta riktmärken och mål kan du få en bättre förståelse för hur din webbplats presterar och identifiera förbättringsområden.
 2. Övervaka din avvisningsfrekvens över tid
  Din avvisningsfrekvens kan variera från dag till dag eller till och med timme till timme. Genom att övervaka din avvisningsfrekvens över tid kan du få en mer korrekt bild av hur din webbplats presterar och identifiera trender eller mönster.
 3. Identifiera och rikta in dig på sidor med hög avvisning
  Om du har vissa sidor på din webbplats som har en särskilt hög avvisningsfrekvens kan det vara värt att fokusera på att förbättra dessa sidor. Genom att identifiera och rikta in dig på sidor med hög avvisning, kan du eventuellt minska din totala avvisningsfrekvens.
 4. Testa och optimera
  Ett av de mest effektiva sätten att förbättra din avvisningsfrekvens är att testa och optimera olika delar av din webbplats. Detta kan inkludera att testa olika rubriker, uppmaningar eller layouter för att se vad som fungerar bäst. Genom att testa och optimera kan du identifiera vad som fungerar och vad som inte fungerar, och göra ändringar för att förbättra användarupplevelsen.

Sammanfattningsvis

Att minska din avvisningsfrekvens kan vara ett viktigt steg för att förbättra användarupplevelsen på din webbplats och öka mängden tid som besökarna spenderar på dina sidor.

Genom att implementera strategier som att förbättra din webbplats laddningshastighet, se till att din webbplats är mobilvänlig, använda tydlig och enkel navigering och använda interna länkar för att guida besökare genom din webbplats, kan du hjälpa till att hålla besökarna engagerade och uppmuntra dem att utforska mer av ditt innehåll.

Genom att spåra din avvisningsfrekvens och andra mätvärden kan du dessutom få en bättre förståelse för hur din webbplats presterar och identifiera områden för förbättringar. Genom att följa dessa tips kan du arbeta för att minska din avvisningsfrekvens och förbättra den övergripande effektiviteten på din webbplats.

Låt oss öka din onlinenärvaro och dominera sökmotorernas rankning.

Kontakta oss
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram