Alla vill att Google ska ranka sin webbplats högre i sökningar, och det är av goda skäl – med 93 % av all internettrafik som börjar med en sökmotor, ger rankning i Google en utmärkt möjlighet för digital marknadsföring för att nå användare och generera konverteringar. Det är dock inte alla sajter som kan hamna i topprankingen.
För det första prioriterar Googles algoritmer de sidor som har störst värde för användarna. För att inte tala om, innan du ens kan oroa dig för rankning måste du se till att Google vet att din webbplats finns till att börja med. Det är därför det är så viktigt att få in din webbplats i Googles sökindex. Men vad är Googles indexering, och vad betyder det för din sökmotoroptimering (SEO)?
Googles sökindex är i princip hela dess inventering av webbplatser som det hämtar från för att ge sökresultat till användarna. Även om det kan kännas som om Google är enormt nog att ta dig till vilken webbplats som helst på Internet, är det inte sant. Endast indexerade webbplatser kan visas i sökresultat.
Naturligtvis kan nya webbplatser alltid läggas till i indexet, och det är precis vad Googles indexering är – processen att lägga till en webbplats till Googles index. Indexering sker när Googles sökrobotar, även kallade spindlar, genomsöker webbplatser på Internet.
Om du vill nå användare via Google är indexering en kritisk process för ditt företag. Om Google inte indexerar din webbplats kommer den inte bara att inte rankas högt, utan den kommer inte heller att visas i sökresultaten alls – inte på sida ett eller sida 1000.
Ett av de bästa sätten för din publik att hitta dig är att söka efter termer som är relaterade till det du säljer. Om du säljer gräsklippare i Lund vill du synas i sökningar efter "Lund gräsklippare." Men utan att först få din webbplats indexerad av Google kan du inte visas i några sökningar, vilket innebär att du får väldigt lite eller ingen trafik alls. Googles indexering är det första steget för att öka webbplatstrafik, intäkter och konverteringar för ditt företag.
Processen att visas i Googles sökresultat sker i tre steg – genomsökning, indexering och rankning.
Läs vidare för en kort förklaring av var och en!
Den första interaktionen Google har med din webbplats är när den genomsöker den. En Google-sökrobot kan upptäcka din webbplats på många sätt – kanske följer den en länk från en annan webbplats, eller så kanske du skickar in din webbplatskarta till Google direkt. I vilket fall som helst, när en sökrobot från Google hittar din webbplats, kommer den att genomsöka den, vilket i huvudsak betyder att den skannar hela webbplatsen för att upptäcka vad som finns på den.
Den läser texten, bedömer layouten och gör sitt bästa för att läsa bilder och videor.
När Google har genomsökt din webbplats är nästa steg indexering. Detta är avgörande – om din webbplats inte uppfyller de rätta kraven kommer Google inte att indexera den, och webbplatsen kommer inte att ha någon chans att rankas. Flera saker kan göra att Google inte indexerar en webbplats.
Här är några av de faktorer som påverkar hur Google indexerar:
Om ingenting flaggar rött för Google kommer sökroboten att använda informationen den hittade på din webbplats för att avgöra vad den handlar om och lägger sedan till den i sitt sökindex.
Det tredje och sista steget i processen är rangordning. Det är här din webbplats äntligen har en chans att börja dyka upp i relevanta sökresultat och generera trafik. När någon söker på Google efter något, sveper Google igenom sitt sökindex för att hitta de mest relevanta sidorna för den frågan.
Om din webbplats är bland dem kommer Google att ranka den i resultaten. Att optimera för att få högre ranking och komma till sida ett är naturligtvis en process i sig. Men när din webbplats väl har indexerats har du kommit till den punkt där du kan påbörja den optimeringen.
Om du väntar tillräckligt länge finns det en god chans att Google så småningom kommer att genomsöka och indexera din webbplats på egen hand.
Men ju tidigare du får din webbplats indexerad, desto snabbare kan du börja öka dina intäkter. Av den anledningen är det bättre att ta ett aktivt förhållningssätt. Du kan göra det genom att skicka in din webbplatskarta direkt till Google.
En webbplatskarta är en lista över alla webbadresser på din webbplats, och att skicka in den till Google hjälper Google att snabbt hitta och indexera alla dessa sidor. När du har skapat din webbplatskarta kan du skicka in den via Google Search Console.
Google kommer då att meddela dig att de tagit emot din förfrågan. Förutom att skicka in din webbplatskarta finns det några olika sätt du kan optimera din webbplats för att ge den bästa chansen att bli indexerad, inklusive:
Med din webbplats optimerad för indexering och din webbplatskarta inskickad kommer det inte att dröja länge innan din webbplats finns i Googles sökindex och på väg att rankas i sökresultaten!
Vill du få din webbplats indexerad och sedan få ett försprång när det gäller att öka din ranking? Seorush kan få det gjort!
Med våra SEO-tjänster får du hjälp med att optimera ditt innehåll för alla indexerings- och rankningsfaktorer som anges ovan. Du kommer också att få en dedikerad kontorepresentant som håller dig informerad om allt vi gör för dig. För att komma igång med oss, ring 070-235 59 49 eller kontakta oss online idag!