Konsekvenser av att sluta med SEO: Vad du behöver veta

8 augusti 2023
Peter Larsson Senior SEO Expert
Peter Larsson
Senior SEO-specialist

Du vet att SEO hjälper din webbplats att rankas bra i sökmotorernas resultat, och att sökmotorer hjälper till att få nya besökare till din webbplats. Men är det nödvändigt att investera i SEO för ditt företag? Du kanske undrar vad som händer när du slutar med SEO.

Kan du sluta efter att du har nått nummer ett på Google för dina viktigaste sökord? Kan du pausa dina SEO-ansträngningar ett tag utan att se negativa konsekvenser? I det här inlägget kommer vi att fördjupa oss i dessa frågor.

Vi kommer att utforska vad som händer när du stoppar med SEO och hjälper dig att bestämma om du ska fortsätta dina SEO-ansträngningar.

För att lära dig vad som händer när du slutar med SEO, bara fortsätt läsa!

Vad händer när du slutar med SEO?

Om du slutar med SEO kommer du så småningom att börja se lägre ranking i sökresultaten.

Med tiden kommer detta att leda till mindre organisk trafik till din webbplats och mindre synlighet online. Din ranking kommer att fortsätta att minska tills du använder SEO-strategier för att öka dem igen. Därmed inte sagt att din ranking kommer att sjunka drastiskt över en natt.

Du kommer sannolikt att se liten förändring under flera veckor till månader efter att du slutat med SEO. Så småningom kommer din ranking dock att börja sjunka. Sedan fortsätter de nedåt tills du börjar använda SEO för att få upp dem igen.

Din ranking kommer att sjunka särskilt snabbt om dina konkurrenter fortsätter att göra SEO medan du tar en paus, vilket gör att de kan överträffa dig. När dina sökrankningar börjar minska, kommer din organiska trafik också att minska – antalet användare som kommer till din webbplats från organiska listor på sökmotorresultatsidor (SERP).

Organisk trafik är avgörande för onlineföretag och webbplatsägare.

Den driver mer än hälften av all webbplatstrafik och kan driva mer än 40 procent av ett företags intäkter. Även en relativt liten minskning av rankingen kan ha en betydande inverkan, eftersom cirka 75 procent av användarna stannar på första sidan med sökresultat. Om du går till den andra sidan med resultat kan du se en betydande minskning av trafiken.

Även om hastigheten med vilken ranking och organisk trafik minskar kommer att variera från webbplats till webbplats, kan du förvänta dig att din synlighet online så småningom kommer att ta en smäll.

Varför är det viktigt att undvika att stoppa SEO?

SEO är inte ett engångsprojekt med ett tydligt slutdatum. Det är en långsiktig strategi, och det krävs kontinuerliga ansträngningar för att din webbplats ska fungera bra i sökningar. Så varför är det viktigt att undvika att stoppa SEO?

Här är några av de främsta anledningarna:

1. SEO är en ständig konkurrens

Funderar du på att sluta med SEO? Tänk på att dina konkurrenter inte kommer att göra det. Om du inte sysslar med SEO har dina konkurrenter en utmärkt möjlighet att överträffa dig.

Om de fortsätter att arbeta med sin SEO, medan din webbplats förblir statisk, kommer deras webbplats sannolikt så småningom att stiga över din i sökresultaten.

2. Google kan ändra sina rankningskriterier

Google justerar ständigt algoritmen som den använder för att rangordna sökresultat, och det rullar ibland ut större uppdateringar. Dessa förändringar innebär att du regelbundet måste uppdatera din strategi för att hänga med. Något som fungerade bra förra månaden kommer inte nödvändigtvis att fungera den här månaden.

Det är därför det är viktigt att hålla jämna steg med dessa uppdateringar och anpassa din SEO-strategi därefter.

3. Google värdesätter regelbundna uppdateringar

Att regelbundet uppdatera din webbplats kan också bidra till att öka din ranking direkt. "Färskhet" kan vara en rankningsfaktor i Googles algoritm. Om en avbruten SEO-kampanj innebär att du inte regelbundet uppdaterar din webbplats på ett sätt som är fördelaktigt för användarna, kan din ranking bli lidande.

4. Du kommer att missa möjligheter

Att inte göra SEO innebär att du går miste om massor av möjligheter att tjäna trafik och potentiella kunder. Några av dessa möjligheter inkluderar:

  • Ytterligare chanser att ranka: Varje nytt innehåll är ytterligare en chans att rankas bra i sökmotorerna. Färskt innehåll ger dig också möjlighet att ranka för nya sökord som kan ge fler leads till din webbplats.
  • Intjänade länkar: Länkar från andra webbplatser är en viktig rankningsfaktor. De visar Google att din webbplats är pålitlig och ger värdefull information. När du slutar skapa och dela nytt innehåll minskar du dina chanser att få nya länkar.
  • Återkommande besökare: Utan nytt eller uppdaterat innehåll har människor färre skäl att återvända till din webbplats. Du kommer inte heller att ha nytt innehåll att dela via sociala medier och e-post för att driva trafik till din webbplats.
  • SEO-vänliga webbplatsuppdateringar: Även om du inte sysslar med SEO, kommer du sannolikt fortfarande att behöva genomföra regelbundet underhåll av webbplatsen och uppdateringar, som att implementera webbdesignjusteringar eller lägga till en ny produktlista. Alla dessa uppdateringar är chanser att öka din SEO. Om du inte tänker på SEO när du gör dessa uppdateringar kan de också skada din ranking.

5. Du lämnar risker obemärkta

En avbruten SEO-kampanj betyder att du inte uppmärksammar potentiella risker eller problem med din SEO. Om du inte tar hand om dessa problem kommer du potentiellt att gå miste om potentiella kunder och försäljningar för ditt företag. Några potentiella risker inkluderar:

  • Tekniska SEO-problem som går obemärkt förbi: Ibland går saker sönder på en webbplats. Om du har en avbruten SEO-kampanj kan du missa några tekniska SEO-problem som uppstår, till exempel en felkonfigurerad txt-fil eller trasiga länkar.
  • Skadliga länkar: Det är viktigt att hålla ett öga på din bakåtlänksprofil för att säkerställa att du inte har för många länkar av låg kvalitet till din webbplats. Om många webbplatser med skräppost länkar till din, kanske Google tycker att din webbplats också är skräppost. Du måste regelbundet avvisa dessa länkar, annars kan de skada din SEO.
  • Stulet innehåll: Ibland tar människor andras innehåll på webben och använder det som sitt eget. Om någon kopierar ditt innehåll till sin egen webbplats kan du bli straffad för att ha duplicerat innehåll, vilket resulterar i lägre ranking. För att skydda din ranking måste du regelbundet kontrollera efter stulet innehåll.

Ska du sluta med SEO?

Så, är det en bra idé att sluta göra SEO för din webbplats? Om du vill få maximal nytta av din SEO är det viktigt att fortsätta investera i den konsekvent. Du vet nu vad som händer när du slutar med SEO.

Även om du inte kommer att förlora all din trafik över en natt, kommer du med tiden med största sannolikhet att uppleva en minskning av rankningar och organisk trafik. Även om du redan har fått förstaplatsen för flera sökord, kan du förlora den platsen efter en tid borta från SEO. För att säkerställa att din webbplats presterar tillförlitligt bra i sökningar och göra din webbplats synlig för de 1 miljard människor som använder Google varje månad, är konsekvent SEO-arbete viktigt.

Låt Seorush hjälpa dig att underhålla din SEO

Om du slutar med SEO för att du inte har tid att ägna dig åt det, är vi här för att berätta att det finns andra alternativ.

På Seorush har vi mer än 12 års erfarenhet och ett team av experter på digital marknadsföring. Kontakta oss online eller ring oss idag på 070-235 59 49 för att prata med en strateg om våra SEO-planer!

chevron-down