Meny

Lokal SEO ökar din synlighet lokalt

Lokal SEO är en specialiserad form av sökmotoroptimering, arbeta med lokal SEO för att hjälpa ditt företag att förbättra sin synlighet online och locka fler kunder genom lokalt sök.

Detta är särskilt viktigt för småföretag som är beroende av gångtrafik och lokala kunder, eftersom det gör att de kan konkurrera med större nationella varumärken i sitt område.

I denna artikel kommer du att kunna läsa om:

Vad är Lokal SEO?

Lokal SEO innefattar olika tekniker och tjänster som alla tillsammans eller var för sig arbetar för en bättre lokal synlighet i organiska sökresultat hos exempelvis Google. Huvudsakliga tekniker och arbeten innefattar följande:

 • Lokal sökordsundersökning: Sökordsundersökning generellt inom sökoptimering är viktigt, skillnaden vid lokal SEO är att man tittar på lokala sökfrågor som potentiella lokala kunder söker på för att hitta dina tjänster och produkter. Detta är kritiskt för att skapa en god och hållbar SEO strategi för din lokala synlighet online.
 • Google My Business: Att skapa ett Google My Business konto är viktigt för att synas på Google maps med ditt företag. Här har man alla möjligheter till att göra stor påverkan i hur och var ditt företag syns och hur man presenterar sig för sina lokala kunder. Med en Google business profil har du möjlighet att skapa en profilsida som visar, namn, adress och telefonnummer. Men även aktuella öppettider, företagsbeskrivning, tjänsteutbud, aktuella event och även kommunicera direkt med dina kunder genom att besvara frågor om dit företag och utbud.
 • Recensioner online: Att visa sitt företag med 5 stjärnor och goda omdömen bredvid är aldrig fel. Och dina potentiellt nya kunder påverkas ofta av tidigare kunders uppfattning. Så att optimera din webbplats och ditt arbetsflöde med automatiserad recensionsförfrågan till dina kunder kan göra stor inverkan på ditt flöde av nya kunder.
 • Lokalt innehåll: Att skapa innehåll som attraherar och konverterar är viktigt, detta skiljer sig inte åt när det kommer till lokal sökoptimering. Skillnaden är att man här skriver mer riktat mot den lokala publiken. Exempel kan vara att skriva om lokala event och händelser där man får med lokala sökord.

Fler kunder med lokal SEO

Med lokal SEO har du möjlighet att konvertera fler besökare till kunder. Inte bara för att det är en hel marknad i sig, men fler och fler blir måna om att stötta sitt samhälle och naturen. Kunderna är mer miljömedvetna och söker sig ofta till närproducerat idag jämfört med för tio år sedan.

Att då kunna erbjuda kunderna något dom inte bara vill ha utan även tänker på och känner för kan inte annat än lyckas. Du kan även stärka detta med att visa dina kunder att du bryr dig om samhället och att du gärna vill ge tillbaka genom att exempelvis sponsra det lokala fotbollslaget eller ställ ut på en lokal marknad för att visa att du finns och att du finns för ditt samhälle.

Vad är lokala sökningar?

Lokala sökningar är när man söker efter en tjänst eller produkt och i den sökningen anger exempelvis en ort eller stad. Ett exempel på en lokal sökning kan vara "bilhandlare i [ort]" eller "frisör nära mig". Med sådana sökningar är Google snabba med att presentera det som tros vara mest relevant och i detta fallet kommer organiska sökresultatet som är i staden eller närmst sökaren att presenteras överst då detta uppfyller sökavsikten mest och ger mest värde för sökaren.

Vem behöver lokal SEO?

Lokal sökmotoroptimering är något alla behöver som har en fysisk närvaro eller erbjuder lokala produkter och tjänster. Flera oberoende undersökningar visar som tidigare nämnts att folk blir mer och mer närvarande och uppmärksamma av sin närmsta omgivning och uppbyggnad. Så att inte ta chansen till att synas på lokala sökningar för din verksamhet är som att inte bry sig om en ytterligare inkomstkälla.

Några av dom som gynnas av lokal SEO är följande:

 • Hantverkare
 • Fysiska butiker
 • Frisörer
 • Skönhetssalonger
 • Kliniker
 • Restauranger
 • Florister
 • Självklart också dina kunder

Lokal SEO med Snack Pack

Om du är hemma, på semester, ute och kör eller ute i din stad och shoppar kommer du med stor sannolikhet använda Google Sök. Kanske för att hitta närmsta bensinstation, en restaurang eller sevärdhet.

När du söker kommer Googles sökresultat främst att presentera dig organiska resultat som matchar din sökavsikt mest. Det ena är Snack Pack (en lista med de tre mest relevanta resultat), den visas direkt under Googles karta. Sedan direkt efter denna listan kommer alla organiska sökresultat.

Lokal SEO

Det som alla sökresultat har gemensamt är att de som visar överst är mest relevanta i lista utifrån din sökning men också företag som jobbat med sin lokala SEO för att hamna där.

Detta för din del bevisar att du vill synas både i Snack Pack och direkt följt av det organiska resultat direkt efter.

Hur börjar jag med Lokal SEO?

Du måste börja med att skapa ditt Google My Business konto. Sedan följa den steg-för-steg guiden du presenteras för alla grundläggande uppgifter som krävs. Efter detta så är det ett gediget SEO arbete som krävs för att börja inta positioner och ranka högt i de lokala sökresultaten.

Summering

Värdet av att synas i lokala sökresultat med din fysiska butik, salong eller ditt serviceföretag är oumbärligt, främst om du är ett mindre företag. För att arbeta med Lokal SEO behöver du skapa en Google My Business profil. Vi som SEO byrå är behjälpliga till att för dig som företag komma igång och underhålla din lokala närvaro. Kontakta oss för mer information och börja för dina förutsättningar.

Låt oss öka din onlinenärvaro och dominera sökmotorernas rankning.

Kontakta oss
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram