Hur man ökar den organiska trafiken 2023: 8 tips för framgång

10 augusti 2023
Peter Larsson Senior SEO Expert
Peter Larsson
Senior SEO-specialist

Julia har arbetat outtröttligt i månader för att skapa sin helt nya webbplats för sitt lilla företag. Hon lanserar äntligen sin webbplats och kan inte vänta med att börja nå människor som vill köpa hennes produkter. Men efter några månaders väntan får hon inte många nya människor att besöka hennes sida. Så vad kan Julia göra för att få fler kunder?

Det bästa sättet för Julia att tjäna fler potentiella kunder och intäkter är att lära sig hur man ökar organisk trafik 2023. Om Julia kan lära sig strategier för att öka trafiken kan hon förbättra sin butiks prestanda online. Lyckligtvis för Julia och dig har vi den information som behövs för att lära oss hur man kan öka organisk trafik till din webbplats och lyckas 2023.

Fortsätt läsa för att lära dig mer om våra användbara tips som kan hjälpa dig att öka organisk trafik!

Tips på hur man ökar organisk trafik 2023?

1. Optimera dina sidor för människor, inte sökmotorer

Detta misstag är ofta ett av de största företagen gör när de försöker öka organisk trafik till sina sajter, och 2023 är detta tips mycket viktigt. Eftersom sökmotorer bestämmer din rankning av sökresultat kommer många företag att försöka optimera sina webbplatser för att blidka sökmotorer.

Verkligheten är dock att sökmotorer vänder sig till användare för att hjälpa till att avgöra hur en sida rankas. Sökmotorer som Google tittar på mätvärden inklusive uppehållstid, besökta sidor och mer, som alla är indikativa på hur mycket en användare tycker om din webbplats. Om någon vistas på din webbplats under lång tid eller besöker dussintals sidor betyder det att din webbplats är användbar och relevant.

Men om din webbplats inte är optimerad för din publik riskerar du att de studsar från din webbplats, vilket leder till lägre ranking i sökresultat och mindre organisk trafik. För att förhindra att detta scenario inträffar måste du fokusera på att skriva för människor först. Om du skriver på ett språk och en stil som är meningsfull för din publik, kommer du att behålla människor på dina sidor längre.

Att skriva för människor kommer att leda till förbättrad SEO och ranking, och som ett resultat kommer det att hjälpa dig att öka organisk trafik till din webbplats.

2. Skapa en blogg

Om du vill öka organisk söktrafik, börja med att skapa en blogg. Att blogga är exceptionellt fördelaktigt för ditt företag eftersom det hjälper dig att nå din målgrupp och driva organisk trafik för ditt företag, samt öka din webbplats förtroende och auktoritet.

När du bloggar delar du med dig av värdefull kunskap som din publik vill ha. När de söker efter denna information med det relevanta sökordet du riktar in dig på, hittar de din webbplats och kollar in ditt inlägg. Det gör att du kan få fler leads till din sida eftersom du tillhandahåller användbar information de söker.

Att blogga kräver att du publicerar innehåll regelbundet, men regelbunden publicering gör det också möjligt för dig att kontinuerligt driva organisk trafik till din webbplats. Så, vilken typ av bloggar kan du skapa? Du kan skapa många typer av bloggar, inklusive:

 • Informativa bloggar
 • Gör-det-själv bloggar
 • Recensionsbloggar

Oavsett formatet på din blogg är den kritiska delen att du ger besökarna relevant information. Du kan alltid kontrollera och se vilka webbplatser som för närvarande rankas högt för ämnet och sökordet du fokuserar på, så att du kan få en uppfattning om vilken typ av information som ska integreras i ditt blogginlägg.

3. Optimera innehållet för utvalda utdrag

Om du vill öka organisk trafik till din webbplats vill du optimera ditt innehåll så att det visas i det utvalda utdraget. Det utvalda utdraget är en ruta som visas högst upp i sökresultaten och ger sökarna ett direkt svar på sin fråga.

Så, hur kan det hjälpa dig att öka den organiska trafiken om du skaffar det utvalda utdraget? Det bästa organiska sökresultatet får 34 % av klicken. När du lägger in ett utvalt utdrag i mixen sjunker den första positionens klickfrekvens (CTR) med 8 %.

Så när ett utvalt utdrag finns kommer fler att klicka på listan. Nu tänker du förmodligen "hur får jag den här utvalda utdragspositionen?" Det finns inget entydigt sätt att få positionen för utvalda utdrag, men det finns strategier du kan följa för att öka dina chanser att rankas på denna plats.

Här är två huvudsakliga sätt att optimera för utvalda utdrag:

 • Använda punktlistor eller numrerade listor för att svara på en fråga: Punktlistor och numrerade listor är ett utmärkt sätt att uppnå positionen för utvalda utdrag. Det betyder inte att du ska fylla din sida med listor, utan snarare hitta lämpliga platser för att integrera dem.
 • Ge ett kort och rakt svar: Det andra sättet att optimera för utvalda utdrag är att ge svaret direkt. Rör inte runt och lägg till onödiga detaljer för att öka ordantal. Ta det här utvalda utdraget från frågan "hur man hittar den bästa tv:n" som ett exempel.

Exempel på utvalda utdrag

I det här exemplet kan du se att webbplatsen svarar direkt på frågan. De nämner att ”se till att välja med en så hög uppdateringsfrekvens som möjligt, med HDMI 2.1”.

Det här utvalda utdraget ger ett direkt svar på frågan. Så för att öka dina chanser att synas i det utvalda utdraget måste du fokusera på att leverera ett tydligt och direkt svar.

Dessutom är det också viktigt att du integrerar ditt kärnsökord i avsnittet som du vill optimera för ditt utvalda utdrag, så att du har en bättre chans att tjäna platsen.

4. Integrera relevanta sökord på din sida

Undrar du hur du kan öka den organiska trafiken på andra sätt? Vårt nästa tips för att få mer trafik till din sida är att integrera relevanta sökord på din webbplats.

Sökord spelar en viktig roll för att hjälpa dina sidor att visas framför relevanta potentiella kunder. Du måste välja rätt sökord att rikta in dig på så att din mest kvalificerade och intresserade målgrupp kan hitta ditt innehåll.

Låt oss säga att du äger ett ekologiskt städföretag. Det skulle inte vara meningsfullt för dig att försöka rangordna efter sökord som "damkläder" eller "bästa diskmaskinerna på marknaden". Även om dessa sökord leder massor av trafik, kommer de inte att leda trafik som kommer att klicka på dina resultat.

Om du i stället fokuserar på relevanta sökord, som "gröna industristädare" eller "ekologiskt städföretag", kommer du att få relevant trafik till din sida. Eftersom du rankar i relevanta sökresultat kommer du sannolikt att leda mer relevant trafik till din webbplats.

Du kan hitta relevanta sökord för din sida genom att:

 • Utföra sökordsanalys med hjälp av verktyg
 • Fokus på branschrelaterade termer
 • Fokusera på sökord med långt format (long-tail) 3+ ord

Att hitta rätt sökord hjälper dig att öka organisk trafik genom att få fler klick och fler intresserade leads till din sida.

5. Skapa en lockande titeltagg och metabeskrivning

När användare gör en sökning och hittar dig i SERP resultaten är det första de ser titeltaggen och metabeskrivningen. Om du inte drar in dem med dessa två komponenter, missar du en värdefull möjlighet att öka organisk trafik till din webbplats.

Din titeltagg och metabeskrivning kan vara orsaken till att någon klickar (eller inte klickar) på ditt resultat. Om du optimerar dessa två komponenter kan du dock få fler människor att klicka på din sida, vilket leder till en ökning av organisk trafik.

För din titeltagg... Fokusera på att hålla den inom 60 tecken. Du kommer också att vilja integrera ditt kärnsökord främst, så att sökmotorer och sökare vet att ditt resultat är relevant. Gör din titeltagg rolig och lockande för att uppmuntra klick!

För din metabeskrivning... Håll den inom 160 tecken. Integrera ditt kärnsökord i metabeskrivningen och se till att det ger din publik insikt om vad du kan förvänta dig på din sida.

6. Dela dina webbsidor på sociala medier

Om du enbart förlitar dig på sökmotoroptimeringstaktik (SEO) för att hjälpa dig att öka organisk trafik, går du miste om andra värdefulla metoder som hjälper dig att få mer trafik.

Marknadsföring på sociala medier ger ytterligare en utmärkt möjlighet att leda användare till din webbplats genom att länka till blogginlägg eller artikelsidor.

Du kan dela dina sidor på din sociala medieprofil för att hjälpa till att driva organisk trafik till din sida. Det driver inte bara dina följare tillbaka till din webbplats, utan om de delar ditt inlägg leder det till ny trafik till din sida.

7. Tjäna bakåtlänkar

Om du vill öka organisk trafik utanför optimeringar på din webbplats har vi en utmärkt strategi för dig: Tjäna bakåtlänkar. Bakåtlänkar är länkar till din webbplats från andra externa webbplatser. Dessa länkar hjälper till att öka din webbplats förtroende och auktoritet i din bransch.

Bakåtlänkar ökar organisk trafik 2023 på två sätt. För det första leder någon som väljer att länka till din webbplats på sin sida till trafiken från deras webbplats till din webbplats.

Så om en recensionsblogg länkar till din pizzeria i sitt blogginlägg om bästa pizzaställen, blir alla som klickar på den länken till din webbplats ny trafik för ditt företag. Att tjäna trovärdiga bakåtlänkar hjälper dessutom att öka ditt förtroende och din auktoritet, vilket ökar din ranking. Så, hur kan du tjäna fler bakåtlänkar?

Det bästa sättet att tjäna bakåtlänkar är att skapa relevant, branschrelaterat innehåll. Din blogg kan fungera som ett utmärkt tillfälle för dig att tjäna bakåtlänkar från trovärdiga webbplatser. Att blogga är den bästa källan för bakåtlänkar eftersom:

 • Du kan dela dem på sociala medier
 • Du kan skriva om olika ämnen
 • Du kan rikta in dig på många sökord
 • Du kan dela dem i nyhetsbrev via e-post

Eftersom bloggar är mångsidiga skapar det olika vägar och möjligheter för dig att nå personer som länkar tillbaka till dina inlägg på sin egen sida. Var inte rädd för att kontakta branschledande aktörer och be dem kolla in ditt senaste blogginlägg!

8. Förnya gammalt innehåll

Den sista strategin vi ska titta på för att öka organisk trafik är att förnya gammalt innehåll. När du publicerar innehåll kan det bli inaktuellt med tiden.

Du kanske inte leder så mycket trafik till din webbplats eftersom dina konkurrenter har mer uppdaterade sidor. Om du vill öka organisk söktrafik till dessa sidor, börja med att förnya innehållet på dem.

Om du optimerar om gammalt innehåll kan du blåsa nytt liv i sidor på din webbplats som inte fungerar bra. Så, vad innebär förnya gammalt innehåll? Det beror på sidan.

För vissa sidor kan det räcka med att bara uppdatera informationen på den hjälpa dig att öka organisk trafik. Din bransch kan förändras, och informationen på sidan blir inte längre relevant, så du måste uppdatera innehållet för att återspegla gällande standarder. Du bör se till att uppdatera saker som:

 • Datum
 • Statistik
 • Föråldrad information
 • Strukturen på din sida baserat på användarens avsikt

Dessutom kan det vara så att din sida inte är lätt att läsa för din publik. Du kan behöva strukturera om texten till mindre stycken, lägga till bilder för att hjälpa till att bryta upp texten eller använda rubriker för att göra dina sidor lätta att skumma igenom.

Om du optimerar innehållet kan du hjälpa ditt innehåll att prestera bättre, så att du kan öka organisk trafik till din webbplats.

Mer om hur du ökar organisk trafik 2023

Om du vill öka organisk trafik till din webbplats är det dags att omsätta dessa tips i handling. Har du inte tid att ägna dig åt att driva mer organisk trafik till din webbplats? Seorush är här för att hjälpa.

Vi har över ett decenniums erfarenhet av att hjälpa våra kunder att öka organisk trafik till deras webbplatser. Vi vet hur man driver värdefull trafik som förvandlas till leads och försäljning för våra kunder.

Vill du lära dig mer? Ring oss på 070-235 59 49 eller kontakta oss online för att prata med en strateg om hur våra SEO-tjänster hjälper dig att öka organisk trafik på din webbplats!

chevron-down