Meny

Organisk trafik: Lås upp kraften med obetalda sökresultat för att driva trafik på webbplatsen

Organisk trafik är en av de viktigaste drivkrafterna för webbplatstrafik och kan spela en avgörande roll för framgången för alla onlineföretag. Det syftar på besökare som kommer till en webbplats genom obetalda sökresultat, till skillnad från de som kommer genom betald reklam.

Trafik som kommer från organiska sökresultat anses generellt vara mer värdefull än betald trafik eftersom den vanligtvis är mer kostnadseffektiv och riktar sig till användare som aktivt söker efter produkter eller tjänster som din.

Att öka den organiska trafiken kan dock vara en utmanande uppgift. I den här artikeln kommer vi att utforska vikten av organisk trafik och ge tips och strategier för att förbättra din webbplats sökmotorrankning och driva mer gratis trafik.

Vi kommer att täcka grunderna för sökmotoroptimering (SEO), och lyfta fram bästa praxis för att öka din trafik och öka din webbplats prestanda.

Vad är organisk trafik?

När någon gör en sökning på en sökmotor, som Google eller Bing, är resultaten som visas en kombination av både betalda och obetalda listor.

Betalannonser, även kända som betal-per-klick-annonser (PPC), visas tydligt högst upp och längst ned på sökresultatsidan och är märkta som sådana.

Däremot visas obetalda eller "organiska" sökresultat baserat på relevans för sökfrågan och märks inte som annonser.

Organisk trafik avser de besökare som kommer till en webbplats genom dessa obetalda sökresultat.

Betydelsen av organisk trafik

Organisk trafik är viktigt av flera skäl. En av de viktigaste fördelarna är att det vanligtvis är mer kostnadseffektivt än betald annonsering, eftersom det inte finns några löpande kostnader förknippade med att upprätthålla en organisk söknärvaro.

Dessutom kan organisk trafik vara en viktig drivkraft för webbplatstrafik och kan bidra till att öka varumärkesmedvetenheten och synligheten. Detta beror på att organiska sökresultat vanligtvis är mer tillförlitliga än betalda annonser och är mer benägna att klicka på dem.

En annan fördel med organisk trafik är dess förmåga att generera en högre avkastning på investeringen (ROI) jämfört med betald trafik. Detta beror på att det riktar sig till användare som aktivt söker efter produkter eller tjänster som din, vilket leder till en högre chans till ökad konvertering.

Hur man ökar trafiken från organiska sökresultat

Det finns många sätt att öka trafiken till en webbplats genom organsika sökresultat, men några av de mest effektiva inkluderar:

 • Optimering för sökmotorer
  Detta inkluderar tekniker som sökordsanalys, optimering på sidan och att skapa högkvalitativt innehåll som är relevant och värdefullt för din målgrupp.
 • Bygga bakåtlänkar av hög kvalitet
  Bakåtlänkar är länkar från andra webbplatser som pekar till din webbplats. Ju fler webbplatser av hög kvalitet som länkar till din webbplats, desto mer sannolikt är det att din webbplats kommer att rankas bra i sökmotorernas resultat.
 • Utnyttja sociala medier
  Sociala medier kan vara ett effektivt sätt att marknadsföra ditt innehåll och driva trafik till din webbplats. Genom att dela länkar till din webbplats på sociala medier kan du leda mer trafik till din webbplats och öka din synlighet i sökmotorresultat.

Mätning av trafik från organiska resultat

För att mäta trafiken måste du använda webbanalysverktyg som Google Analytics.

Google Analytics kan ge dig detaljerad information om din organiska trafik, inklusive hur många besökare du får från organisk sökning, vilka sökord de söker efter och vilka sidor på din webbplats som får mest organisk trafik.

Denna information kan användas för att identifiera områden där du kan förbättra din webbplats prestanda i organisk sökning och fatta datadrivna beslut för att förbättra din trafik.

Utmaningar med organisk söktrafik

Även med rätt strategier på plats kan det fortfarande vara en utmaning att öka organisk trafik.

Det finns flera faktorer som kan göra det svårt att nå hög ranking i sökresultat:

 • Ökad konkurrens
  I takt med att fler och fler webbplatser skapas ökar konkurrensen om att ranka bra i sökresultaten.
 • Algoritmuppdateringar
  Sökmotorernas algoritmer uppdateras ständigt, vilket kan göra det svårt att hålla hög ranking över tid.
 • Straff och avindexering
  Om en webbplats bryter mot riktlinjerna för sökmotorer kan det leda till påföljder eller till och med avindexering från sökresultat vilket kommer påverka trafiken.
 • Brist på resurser
  Om en webbplats inte har resurser för att skapa innehåll av hög kvalitet, optimera för sökmotorer eller bygga bakåtlänkar kan det vara svårt att konkurrera med väletablerade webbplatser.

Slutsats

Organisk trafik är en viktig del av alla webbplatsers framgång. Det kan hjälpa till att öka varumärkesmedvetenhet, synlighet, konverteringsfrekvens och avkastning på investeringen.

Det kräver dock en konsekvent ansträngning för att bibehålla och förbättra dess prestanda. Genom att följa bästa praxis och använda rätt strategier kan webbplatsägare öka sin organiska trafik och ranking.

Att använda webbanalysverktyg för att spåra och mäta prestanda kan hjälpa till att identifiera områden som behöver förbättras och fatta datadrivna beslut.

Att öka trafiken kan dock vara utmanande och kräver ofta betydande resurser, tid och expertis.

Det är viktigt för webbplatsägare att hålla sig uppdaterade med de senaste trenderna och algoritmuppdateringarna, och att vara medvetna om de utmaningar som kommer med organisk trafik.

Låt oss öka din onlinenärvaro och dominera sökmotorernas rankning.

Kontakta oss
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram