Meny

Vad är Google SEO? Din guide till att förstå Google SEO

Du har hört talas om sökmotoroptimering (SEO), men är Google SEO nytt för dig? När du går igenom digital marknadsföring finns det många nya termer att komma ihåg för att hålla din webbplats optimerad och rankas högst upp i sökresultaten.

Google SEO är ett viktigt koncept som kan generera hög synlighet och varumärkeskännedom. För att inte tala om, att optimera din webbplats för Googles sökmotoralgoritm kan gynna ditt slutresultat.

Behöver du tjänsterna från en duktig SEO byrå? Du kan kontakta oss online idag eller ring oss på 070-235 59 49 för att prata med en expert. Fortsätt läsa för att lära dig vad Google SEO är och vad det betyder för din webbplats.

Google SEO i ett nötskal

Google SEO är serien av steg du tar för att justera din webbplats för högre ranking i Googles sökresultat. När någon söker efter ett sökord eller en fras på Google får de en lista med resultat som Google anser vara den bästa lösningen för deras behov.

Bästa brödrecept Google sökresultat

Det första resultatet på resultatsidan har relevans, auktoritet och information som Google föredrar. Precis som traditionell SEO är en process för att ändra siddetaljer för att passa in i sökmotorernas rankningsfaktorer, tillgodoser Google SEO till Googles specifika kriterier och algoritmer.

Anledningen till att SEO och Google SEO går hand i hand är att större delen av världen förlitar sig på att Google svarar på deras frågor, för att hitta andra webbplatser och för att handla online.

Sammantaget (och över hela världen) år 2022 till exempel, gör Google anspråk på mer än 90 procent av sökmarknaden.

När folk pratar om "SEO" kommer många av deras strategier och överväganden från Google.

Du kan dock fortfarande nå standarden för andra sökmotorer när du använder grundläggande SEO-praxis. Google SEO betyder att du riktar in dig på en sökmotor i hopp om att få de första rankningsplatserna för att öka trafik, potentiella kunder och omvandlingar för ditt företag.

Hur fungerar Googles sökalgoritm?

Det är vanligt att man undrar "Vad gör Google?" Vet vi vilka metoder som skiljer Google åt på sökmotormarknaden?

Googles process för att samla in och sortera sidor online är unik. De mest grundläggande delarna av Google är att upptäcka, indexera och visa.

Ingen enskild sökmotor blir ansluten till varje webbplats på Internet. Precis som alla andra sökmotorer måste Google upptäcka – och indexera – webbplatser.

Google har en sökrobot, känd som Googlebot, som följer länkar från sida till sida. Googlebot omfattar två sökrobotar, en för dator och en för mobil.

Eftersom Google registrerar en webbplats i sitt index, fångar den också information om dess syfte, trovärdighet och relevans. Sedan presenterar Google sina fynd när användare söker efter ord som hänför sig till innehåll på sidorna i dess index.

Den använder en rad rankningsfaktorer för att avgöra vilken webbplats som visas högst upp i sökresultaten.

Vad är Google SEO: 8 delar av Google SEO

Frågan "Vad är Google SEO?" innebär mer än en definition av en mening. Du behöver också en översikt över detaljerna i Google-optimering, som sträcker sig från rankningsfaktorer till bästa praxis.

Vad är mer autentiskt än en förklaring från Google själv om dess standarder för sökmotoroptimering? Googles SEO-riktlinjer för webbansvariga rekommenderar många att inte göra, men deras nyare SEO Starter Guide ger en bredare förståelse för hur man gör Google SEO.

Låt oss använda det för att titta på kärnelementen i Google SEO och vad de betyder för din webbplats.

1. Se till att Google kan upptäcka och genomsöka din webbplats

Eftersom Google reser från länkar till ytterligare sidor kommer din webbplats inte att dyka upp om den inte är tillgänglig från en annan. Det är möjligt att din sida är dold från Google eftersom den är helt ny eller isolerad från det typiska nätverket av sidor.

 • Skicka en URL-förfrågan: Strängt taget behöver du inte ta emot en länk från någon annan för att räknas in i indexet. Google låter dig också skicka in en URL-begäran via dess URL Inspection Tool. Denna begäran förkortar det avstånd som sökrobotar behöver gå för att hitta ditt material.
 • Implementera en webbplatskarta: Förutom att skicka in en webbadress för övervägande kan du be Google att söka igenom din samling av sidor genom att skicka in en webbplatskarta via Google Search Console. En webbplatskarta är en fil som lägger ut innehållet på din domän, tillsammans med vikten och detaljerna om sidorna, bilderna och videorna. Även om det är en enkel åtgärd att varna Google om dina sidor, kan du inte starta den riktiga Google SEO-taktiken utan att vara synlig. Om du är en Google SEO-nybörjare kan en SEO-expert få dig på väg mot hög synlighet på Google för att sprida varumärkesmedvetenhet och leda besökare genom försäljningstratten. Seorush har anpassat SEO-strategier för företag under lång tid - sedan 2011 har vi betjänat våra kunder med expertkampanjer för digital marknadsföring.

2. Hjälp Google att navigera i ditt innehåll

Att hjälpa sökrobotar att resa genom dina sidor och hitta nytt innehåll stärker din Google SEO-strategi. Du kan sätta upp CTA:s längs vägen för att leda besökare till ditt bästa och mest relevanta innehåll.

Interna länkar anger också vilka artiklar, bloggar och sidor du värdesätter högst, och du kan strö "länkkraft" från högt rankade sidor till andra genom strategisk intern länkning.

Alla sidor på din webbplats är inte användarvänliga och allt som är känsligt eller onödigt för besökarna behöver inte dyka upp i Google.

Till exempel en "Tack!" sida för formulärinlämningar är inte något du vill att Google ska visa användarna. Du kan hantera trafik med robots.txt eller undanhålla sidor från Google via noindex-taggar.

 • Använd robots.txt: Det bästa sättet att hindra Googlebot från att dirigera oönskad trafik till vissa områden är att märka den med "robots.txt". Det kan blockera media- och resursfiler, men det garanterar inte att sidan förblir dold från Google.
 • Noindex-taggar: Direktiv – eller metataggar – är kodsegment som vägleder sökrobotar när de indexerar. Noindex-taggen är ett specifikt direktiv som förbjuder Google att visa en sida i sökresultat. Om du har en sida att hålla borta från sökmotorns resultatsidor (SERP), använd sedan noindex-taggen.

3. Gör dina sidor begripliga

Google måste förstå dina sidor innan den kan avgöra om de tar upp ett ämne noggrant och matchar sökarens avsikt. För att kommunicera ditt innehåll till Google och dess användare kan du göra några ändringar på sidan.

 • JavaScript och CSS: För det första måste sökrobotar se hela bilden av din webbplats, inklusive JavaScript och CSS, så gör dessa komponenter tillgängliga. Ta bort oavsiktliga eller avsiktliga blockeringar så att Google kan komma åt dessa delar av din webbplats. Google Search Console kan visa dig vilka sidor som har en barriär. Filen robots.txt kan hindra Google från att rendera din sida helt, vilket kan skada din rankning. Du kan använda den för att undvika duplicerat innehåll eller förhindra att söksidor på webbplatser dyker upp på SERP. Även om det är svårt att förutsäga vad en bot ser, kan du gå över till URL-inspektionsverktyget igen för att få en bättre uppfattning.
 • HTML-taggar: HTML-taggar kan sortera ut det centrala ämnet på en sida, och Google förlitar sig på dem för att hitta strukturen på innehållet. Titeltaggar visas i sökresultat för att få dem som söker, så det är viktigt att göra dem beskrivande och distinkta. Irrelevanta, oklara titeltaggar uppfyller inte Googles förväntningar, så fokusera på att hålla dem korrekta och noggranna.

Titeltaggar turbobyte exempel

Metabeskrivningar – sammanfattningen under webbadressen i Googles sökresultat – ger också Google-användare ett exempel på ditt innehåll. Om de ser en lockande metabeskrivning är det större chans att de klickar på ditt resultat, vilket ökar dina klickfrekvenser.

Följ samma regler som rubriktaggar och ingjut dem med ett utdrag av vad de hittar på din sida.

Metabeskrivningar turbobyte exempel

I ditt innehåll är rubriktaggar (H1 och H2) användbara för att beskriva avsnitt och gå Googlebot (och läsare) genom flödet av en blogg eller artikel. De anger också huvudpunkterna i ditt verk, och rubriker bör alltid visa struktur framför estetisk design.

 • Nyckelord: En annan del av att beteckna ditt innehållsämne och relevans är genom nyckelord. Nyckelord för Google SEO, som i standard SEO, försöker passa sökfrågor och sökarens avsikt. För att Google ska kunna hitta nyckelord, placera dem naturligtvis i rubriker, metabeskrivningar, rubriker och innehåll.

Google är emot sökordsstoppning, vilket innebär att du överbelastar innehåll med ett upprepat sökord. Om ditt sökord till exempel var "glass i Lund" är det inte användbart för Google eller användare att fylla en metabeskrivning med: "Letar du efter glass i Lund?

Här är den bästa glassen i Lund så besök oss för glass runt Lund!” Med rätt kontext och konversationstext kan du referera till nyckelord en hälsosam mängd gånger och komma före konkurrenterna på Google.

Om du vill ha ett Google-specifikt verktyg för att göra sökordsforskning, prova Google Trends för att hitta populära frågor, ämnen och nyckelord.

4. Var uppmärksam på URL-strukturen

Webbadresser kan verka obetydliga, men hur du ställer in dem förändrar ditt resultat på Google SERP. Den smidiga organisationen av din webbplats och URL-struktur kan förenkla navigeringen och glädja besökarna på din webbplats.

 • Webbplatssäkerhet för Google SEO: Du har antingen "http://" eller "https://" i början av din webbadress, och för att öka säkerheten är "https://" att föredra. Detta lägger till ett SSL-certifikat, som skyddar känslig information. Dessutom värdesätter Google den högre säkerhetsnivån.
 • Täcka alternativa webbadressbaser: Google kategoriserar i synnerhet webbadresser med olika prefix. Om din föredragna domän är "www.bastaforsakring.se", men Google inte är medveten om det, kan de också lista "bastaforsakring.se" i sökresultaten. Att lägga till alla versioner av domänen som du äger för Googles granskning kan förtydliga detta. Du kan få förtroende och fler konverteringar när din Google SERP-närvaro är enhetlig.
 • Webbplatsarkitektur och webbadresser: Följande webbadresser bör ha en strukturerad hierarki från startsidan. Om du inte har särskilda mappar eller avsnitt för ämnen eller tjänster måste besökare och sökrobotar gräva igenom ditt innehåll innan de hittar något användbart. Gruppera aktuella artiklar och sidor och lagra dem under ett ändamålsenligt avsnitt. Om du till exempel är en e-handelsbutik kan du ha en om oss-sektion, flera produktområden och en bloggsektion. Din webbadress för ett specifikt omtyckt bloggämne kan se ut så här: "https://sommaronlinebutik.se/blogg/basta-sommartipsen." Webbadresserna kan spegla denna hierarki och förbättra din Google SEO-status. När människor enkelt kan följa sina steg för att komma till startsidan är dina navigeringsinsatser och webbplatsarkitektur effektiva. Det är därför din webbplats design också bör innehålla navigation med brödsmulor.

5. Öva på användbar länkning för Google SEO

När du skapar länkar till interna sidor och utåt till andra webbplatser, kom ihåg att dina länkar påverkar din Google-rankning. Marknadsför Google-vänliga länkar på följande två sätt för att säkra ett fördelaktigt ramverk.

 • Webbplatslänkar rykte och nofollow: Google ser ofta att länka till en annan webbplats som en positiv recension, vilket kan vara ömsesidigt fördelaktigt för att öka din ranking och stärka en annan webbplats ranking. Om du länkar till en branschexpert, smittar en del av deras trovärdighet på dig. Vissa webbplatser som du nämner kan dock ha tveksamt rykte. För att bevara dina användares förtroende och Googles fördel kan du använda nofollow-taggen för att bryta associationen.
 • Ankartext: Ankartexten i din länk är märkbar för Google, och att öka dess attraktivitet innebär att man bygger upp en kortfattad, beskrivande sträng av ord. Google ser till att ankartexten matchar syftet med den länkade sidan, så summera sidans koncentration för användarna. Synlig ankartext är också bättre för SEO, så att användare inte av misstag klickar på hemliga länkar och snabbt backar.

6. Erbjud intressant och tydligt innehåll

Webbplatsinnehåll, oavsett om det gäller instruktioner, guider, bloggar eller nyheter, anses vara av hög kvalitet av Google när det utökar användarnas kunskap om ämnet och tillfredsställer deras nyfikenhet.

 • Polerat skrivande: Google undviker stökigt skrivande med felstavningar, grammatiska fel och datorgenererad text. Även skrämmande kopior utan naturliga avbrott kan sätta dig tillbaka i rankingen.
 • Originalarbete: Många försöker lura Google med tvivelaktiga SEO-taktiker. De kopierar och klistrar in innehåll från ledare i sin bransch och publicerar det som sitt arbete. De kan också ändra små delar för att dölja deras kopieringsgenväg. Google straffar dock dessa webbplatser och vill ha originalmaterial som Internet aldrig har sett förut. Välj ett intressant ämne och ett värdefullt sökord och skapa sedan nya, praktiska texter för att rankas bättre på Google. Det är viktigt att konstruera texter som är läsbara, engagerande och originella för att skilja sig från konkurrerande företag.
 • Djupgående innehåll: Googles algoritmer och kvalitetstestteam belönar djupgående, heltäckande innehåll som låter besökare dyka djupt in i ett ämne. Men kortfattade svar kan också vinna höga placeringar, beroende på avsikten. Att närma sig 1500- till 2000-ordsinlägg är en bra tumregel när du försöker rangordna informationsartiklar på Google.

7. Optimera dina bildformat och beskrivningar

Även om skrivet innehåll är avgörande för Googles SEO-strategier, kan bilder också bidra till din plats i SERP:erna. Engagerande media är perfekt för en rik användarupplevelse, och Google förväntar sig att du utrustar dina bilder med användbara titlar, beskrivningar och format.

 • Alt text och filnamn: Alt text är vad som visas när bilden inte laddas eller inte stöds, så det låter Google och användare förstå bilden oavsett vad. Beskriv dina foton så att Google kan väga dessa exempel och stöd i din ranking. Filens namn är också praktiskt när du byter från ett generiskt "IMG_7845.png" till "2023-google-seo.png." Att sätta ditt huvudnyckelord i filnamnet är också praktiskt.
 • Format och kvalitet för Google SEO: För Google SEO, förstärker skarpa, högupplösta bilder din webbplats. Håll dig dock till allmänt accepterade filformat som JPEG och PNG för Googles indexering.

8. Omfamna mobilvänlighet

Efter att Google antog mobil-först indexering visade det sina verkliga färger. Google bryr sig om att leverera de bästa resultaten till så många användare (och enheter) som möjligt, vilket innebär att du också borde.

Om din webbplats inte är mobilvänlig kan din text och dina bilder visas små på smartphones och handhållna prylar. Det kan också sänka din sida på den första SERP.

Responsiv design låter din sida förvandlas till rätt proportioner och dimensioner för den mobila enheten. Google rekommenderar responsiv design eftersom det minimerar det extrema avståndet som vanligtvis händer när du drar upp en skrivbordsbaserad webbplats på en liten skärm.

Du kan använda Googles mobilvänliga test för att se hur din webbplats står sig i ljuset av deras analys. Med en enkel URL-inmatning kan du diagnostisera din webbplats.

Mobiltest Netonnet exempel

Hur kan en SEO-företag hjälpa till med Google SEO?

SEO-företag kan svara på dina svåra frågor som "Vad är Google SEO?" och "Hur rankas jag högre i Googles sökresultat?" Deras teammedlemmar ägnar sina karriärer åt att bemästra Googles rankningsfaktorer och finslipa sajter för högre ranking.

En SEO-byrå som Seorush vet vad Google vill ha och hur man förvandlar dina sidor. Vårt skickliga team tar med sin unika expertis till din kampanj och fokuserar på resultat.

Öka intäkterna med Google SEO-tjänster från Seorush

Google SEO är ett steg i rätt riktning för att dra många besökare och öka ditt resultat. Den riktar sig till ett stort antal Google-användare och kanaliserar kraften hos den ledande sökmotorjätten.

Seorush är skicklig inom SEO och erbjuder personalisering för din strategi. Från Google till Bing hanterar vi optimeringsinsatser som leder till potentiella kunder och ökar konverteringarna.

Vill du öka din Google-ranking?

Kontakta oss online eller ring oss på 070-235 59 49 för att prata med en expert om våra SEO-tjänster.

Låt oss öka din onlinenärvaro och dominera sökmotorernas rankning.

Kontakta oss
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram