Meny

Vad är SEO?

Vad är SEO och hur utför man SEO? Är du en av många som undrar vad sökmotoroptimering är? Perfekt, då har du kommit rätt. Vi kommer att i denna artikel förklara vad sökmotoroptimering är och vilka huvudstrategier som används inom SEO. Men också lite vad ett SEO arbete är och varför du behöver SEO.

I denna artikel kommer du att kunna läsa om:

Vad är sökmotoroptimering (SEO)?

Sökmotoroptimering (Search Engine Optimization) är flera olika tekniker man använder för att göra en webbplats synlig på sökningar som görs hos en sökmotor som exempelvis Google. Huvudteknikerna för en välstrukturerad sökmotoroptimering består av följande:

  • Teknisk strategi: Främst så ser den tekniska SEO:n till att sökrobotar kan hitta din webbplats och innehållet på den. Detta gör man genom olika metataggar, systemuppdateringar och serverresurser som ser till att sidan är nåbar och kan ladda snabbt vid förfrågan. Även säkerhet som SSL certifikat spelar en viss roll här.
  • Strategi på sidan: Detta är allt som syns utåt för dina besökare. Själva innehållsstrukturen såsom texter, bilder och annan media. Även CTA (Call To Action) sektioner och design har stor betydelse här. Bättre struktur och design gör också sidan mer användarvänlig och ökar konverteringar. Detta gillar Google och ser som en auktoritet när dina besökare trivs och klickar sig runt på en lättnavigerad webbplats.
  • Strategi utanför sidan: Denna strategi är fokus på andra webbplatser, delningar på sociala medier, forum och gästbloggande. Detta är ofta bakåtlänkar som man betalar för eller som skapas naturligt (bästa alternativet) för att öka auktoritet på webbplatsen. Viktigt att man då får länkar till sin webbplats av auktoritära webbplatser med nära besläktat innehåll till din egen.

Vad menas med SEO?

SEO är förkortningen från engelska (Search Engine Optimization) som på svenska heter sökmotoroptimering. I svenskan används ofta engelska förkortningar inom fackspråk då kunskapen ofta kommer därifrån och utbildningarna utförs internationellt så underlättar det att använda samma uttryck för att reducera missförstånd.

Varför behövs SEO?

SEO är något man arbetar med som nämnt ovan för att skapa högre organisk synlighet hos sökmotorer. Den stora skillnaden på sökmotoroptimering och andra marknadsföringskanaler är att du riktar in dig direkt mot potentiella kunder som söker efter just eratjänster och produkter. Så säljflödet blir kortare och det behövs ofta inget övertygande säljsnack innan ett eventuellt köp från kunden.

Detta beror på att du med ditt optimerade innehåll framför kunden har tillmötesgått sökarens sökavsikt och presenterar det kunden faktiskt har efterfrågat. Detta är vad SEO egentligen handlar om: visa sökaren det den söker efter och du har en kund.

Vad är SEO arbete?

SEO arbete är ett kontinuerligt flöde av att anpassa olika strategier utifrån marknad och efterfrågan. Att alltid tillmötesgå sökarens avsikt och presentera landningssidan med inte för mycket eller för lite innehåll. Lagom är bäst.

  • För mycket innehåll: Att presentera för mycket innehåll blir ofta rörigt och fyller inte avsikten om det är en produkt som ska köpas. Då är inte sökavsikten att läsa en roman om en produkt, utan fler optimerade vägar till ett köp som slutligen leder till kassan.
  • För lite innehåll: Att presentera för lite innehåll för en tjänst exempelvis kan leda till att dina besökare går till annan webbplats som ägs av en konkurrent. Detta sker ofta om sökavsikten är att hitta information om en produkt eller tjänst men där man över optimerar köpvägar och glömmer själva innehållet. Detta sker ofta vid sökfrågor som ”Att byta skärm på en mobiltelefon” eller ”hur fungerar senaste elbilen”, där frågan i sig bör ge en vägledning om att avsikten är informationsinhämtning och inte främst för att köpa en elbil eller mobiltelefon.
  • Lagom med innehåll: Det är lagom med innehåll, kontaktvägar och köpvägar om man bemöter avsikten med en sökfråga. Om man har en övergripande strategi och ett mål med sin landningssida som bemöter sökarens intentioner med att hamna på den sidan. Man besvarar frågor som kan finnas och man ger möjligheten till att finna mer djupgående information om ämnet genom exempelvis interna länkar eller kontaktvägar direkt till er som specialist inom ämnet.

Så svaret på vad SEO arbete faktiskt är, handlar det alltid i slutändan om att anpassa strategier på webbplatsen till att möta sökavsikt och hålla detta uppdaterat då sökbettende och avsikt förändras kontinuerligt.

Vad är skillnaden på SEO och SEM?

Den största skillnaden på SEO och SEM är främst att det är två helt skilda marknadsföringskanaler. SEO fokuserar endast på organisk trafik som bemöter sökavsikt. SEM (Search Engine Marketing) däremot är betald annonsering och alla kan hamna i topp hos exempelvis Google, bara man betalar.

Slutar du att betala för annonseringen så syns du inte mer, så du behöver en hög budget som håller i längden för att få kunderna till din webbplats.

SEO är en investering du gör till en SEO byrå om inte själv som arbetar med en strategi för att ge dig fördelar på de organiska sökresultaten (SERP). Om du efter ett halvår slutar med SEO så kommer du fortfarande att få trafik till din webbplats. Men du kommer att lite beroende på konkurrens tappa även dessa resultatpositioner. Men det sker inte över en natt, och du kan ta upp sökmotoroptimeringen igen när du märker att du tappar för mycket och på så sätt bibehålla ett gynnsamt flöde av potentiella kunder till din webbplats.

Sammanfattningsvis är SEO (Search Engine Optmization) olika tekniker som används för att öka positioner av organiska sökresultat. Till skillnad från SEM (Search Engine Marketing) som är betald annonsering. Det man ska tänka på är att alltid bemöta sökavsikt med lagom mycket innehåll av rätt typ.

Låt oss öka din onlinenärvaro och dominera sökmotorernas rankning.

Kontakta oss
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram