Meny

Vad kostar SEO?

Vad kostar SEO och vilka olika prismodeller som erbjuds för sökmotoroptimering är något vi kommer att gå djupare in på i denna artikel. Det finns många faktorer som kan påverka kostnaden för SEO, inklusive storleken och komplexiteten på webbplatsen, branschens konkurrenskraft och mängden arbete som krävs för att uppnå önskade resultat.

I den här artikeln kommer vi att utforska de olika faktorerna som kan påverka kostnaden för SEO, såväl som de olika prismodellerna som vanligtvis används av en SEO byrå.

Vi kommer också att ge några tips och riktlinjer att tänka på när du sätter din budget för ditt företags SEO investering. Genom att förstå de faktorer som påverkar pris på SEO kan ditt företag fatta ett välgrundat beslut utifrån behov och budget.

I denna artikel kommer du att kunna läsa om:

Olika prismodeller på sökmotoroptimering

Att betala för SEO är kostnaden för att optimera en webbplats för sökmotorer. Det finns många faktorer som kan påverka kostnaden för SEO, inklusive storleken och komplexiteten på webbplatsen, branschens konkurrenskraft och mängden arbete som krävs för att uppnå önskade resultat.

När det kommer till betalningsmodeller för sökmotoroptimering finns det några få utvalda som används i Sverige av SEO byråer.

 • En prismodell som är en av de vanligaste för SEO i Sverige är en fast månadskostnad och lämpar sig för ett företag med begränsad budget och som behöver veta exakt vad som ingår till vilken förutbestämd kostnad för att inte riskera överraskningar. Detta utförs oftast genom att SEO byrån sätter upp en SEO strategi för din webbplats med ett antal olika SEO tekniker. Tänk på att denna lösning är ett bra alternativ för de flesta men att den kan behöva justeras emellanåt för att fortsätta ge resultat och skapa ett värde för ditt företag.
 • En annan prismodell för SEO är att betala en fast månadskostnad per sökord. Detta är vanligtvis en kostnad som baseras på sökordets svårighet och vilka insatser som kommer att krävas. Kostnaden ligger (generellt på 100 - 700 kr per sökord). Detta är en en prismodell som passar mindre företag som har behov av att synas på specifika sökord och på webbplatser på mellan 1 till 50 sidor. Detta ger ofta önskad effekt av insatserna utifrån kostnad.
 • Andra SEO byråer tar ut timpriser för sina tjänster. Detta är ofta fallet när du arbetar med en SEO konsult som är mer dedikerad endast ditt projekt. Detta alternativ passar bra för dig som behöver en mer skräddarsydd lösning som behöver anpassas kontinuerligt utifrån ditt företag och marknad. Priserna för detta brukar ligga på allt mellan 700 kronor upp till 2 000 kronor, lite beroende på hur omfattande arbete som behöver utföras.
 • Ett alternativ som vi inte rekommenderar men som också används av vissa byråer är att ta ut en procentuell del av den totala marknadsföringsbudgeten som sin avgift för sina tjänster. Även om detta kan verka fördelaktigt till en början, blir det ofta i längden ohållbart då du inte har en konkret tjänsteleverans. Och detta begränsar även ofta en byrå till att ha en konkret budget att arbeta utifrån. Denna modell är inget som används av en riktig SEO byrå, utan snarare av en generell byrå som inte är specialister på sökmotoroptimering.

Oavsett vilken prismodell du väljer, är det viktigt att tänka på att detta är en investering för ditt företags tillväxt och inget man bör välja utan grundlig efterforskning av vad som levereras och till vilket pris. Det är viktigt att inte stirra sig blint på priset, utan snarare på vad du får levererat. Billig SEO är oftast en dålig investering och ofta mer kostsam i slutändan än den som kostar och levererar riktiga resultat.

Så vad kostar SEO?

Kostnaden för SEO kan variera kraftigt beroende på ett antal faktorer, inklusive webbplatsens storlek och komplexitet, branschens konkurrenskraft och mängden arbete som krävs för att uppnå önskade resultat.

Vissa SEO-proffs tar ut timpriser, medan andra erbjuder paket till ett fast pris. Vissa byråer tar ut en procentandel av den totala marknadsföringsbudgeten som sin avgift.

Priserna kan variera från några få hundralappar till flera tusen kronor per månad, beroende på servicenivån och företagets specifika behov.

Vad ska ingå i kostnaden för SEO?

Det specifika arbete som en SEO byrå gör för kostnaden kommer att bero på projektets karaktär och dina specifika behov.

Men här är några vanliga tjänster och SEO tekniker som bör ingå:

 • Sökordsanalys: För att identifiera de mest relevanta och värdefulla sökorden att rikta in sig på.
 • På sidan optimering: För att optimera webbplatsens innehåll till sökordets sökavsikt.
 • Av sidan optimering: Bygga högkvalitativa bakåtlänkar från andra webbplatser för att öka webbplatsens trovärdighet och auktoritet hos sökmotorer. (Används endast vid behov).
 • Teknisk SEO: Granskning och eventuell uppdatering av webbplatsens tekniska struktur och prestanda för att säkerställa att den är optimerad för sökmotorer.
 • Innehållsskapande: Utveckla och skapa högkvalitativt, relevant innehåll som är optimerat för sökmotorer och möter behoven hos webbplatsens målgrupp.
 • Analys och rapportering: Verktyg som Google Analytics för att spåra webbplatsens prestanda och mäta framgången i utförd SEO. Tillhandahålla regelbundna rapporter till kunder för att hålla dem informerade om framsteg och resultat.
 • Konsultation: Ett bollplank som arbetar proaktivt och ger förbättringsförslag och rådgivning vid behov.

Vilka exakta uppgifter och SEO strategier som används beror på webbplatsens behov och kundens mål.

Vad är resultatbaserad SEO?

Prestationsbaserad SEO, även känd som resultatbaserad SEO, är en prismodell där SEO byrån får betalt baserat på webbplatsens prestanda.

Det innebär att byrån endast får betalt om webbplatsen uppnår specifika förutbestämda resultat, såsom en ökning av ranking på specifika sökord, trafik eller omvandlingar.

I en resultatbaserad SEO-modell kommer byrån och kunden vanligtvis överens om de specifika mål och mätvärden som kommer att användas för att mäta kampanjens framgång. Byrån betalas sedan en förutbestämd avgift om dessa mål uppnås.

Prestandabaserad SEO kan vara ett bra alternativ för företag som vill betala för resultat, snarare än en uppsättning förutbestämda tjänster. Det kan också vara ett bra sätt för företag att minimera risken, eftersom de bara betalar för resultat som faktiskt uppnås.

Det är dock viktigt att komma ihåg att resultatbaserad SEO kanske inte är lämplig för alla företag, eftersom det kan vara svårt att förutsäga de exakta resultaten som kommer att uppnås, samt så är ofta prismodellen uppbyggd så att man betalar per sökord för sökord som är i topp 10 på sökresultatsidorna (SERP).

Det kan vara mer effektivt för företag att arbeta med en SEO byrå för att skapa en skräddarsydd plan som tar hänsyn till företagets specifika behov och mål.

Varför billig sökmotoroptimering inte är bra

Det finns några anledningar till varför billig sökmotoroptimering inte är en bra idé:

 • Strategier av låg kvalitet: För att erbjuda låga priser kan vissa SEO leverantörer använda strategier som anses vara av låg kvalitet eller som ren skräppost av sökmotorer. Dessa strategier kan innefatta nyckelordsfyllning, länkscheman och cloaking, och skadar en webbplats snarare än att förbättra den.
 • Brist på expertis: Billiga SEO leverantörer har ofta ingen expertis eller erfarenhet för att leverera starka resultat. SEO är ett komplext och ständigt utvecklande område, och det kräver en hög nivå av skicklighet och kunskap för att uppnå starka resultat.
 • Dåliga resultat: Eftersom billiga SEO leverantörer kan använda strategier av låg kvalitet eller sakna expertis, är det troligt att resultaten inte blir lika starka som de som uppnås av en mer erfaren och ansedd leverantör. Detta kan vara frustrerande och i slutändan mer kostsamt för företag i det långa loppet. Det resulterar ofta i att man kommer behöva investera mer tid och resurser för att rätta till eventuella skador efter dålig SEO.

Sammantaget är det viktigt att förstå att SEO är en investering i ett företags långsiktiga framgång. Även om det kan vara frestande att välja det billigaste alternativet som finns, är det viktigt att välja en SEO byrå som kan leverera starka resultat.

Det är bättre att investera i högkvalitativa SEO tjänster som kommer att ge en positiv avkastning på investeringen i det långa loppet, snarare än att försöka spara några kronor i förväg med en billig leverantör som levererar önskat resultat.

Kan jag göra SEO själv för att spara pengar?

Även om det är möjligt att göra lite grundläggande SEO på egen hand, kan det vara en tidskrävande och komplex process.

SEO involverar en mängd olika tekniker och strategier, och det är viktigt att hålla sig uppdaterad om de senaste bästa metoderna och algoritmerna.

Många företag tycker att det är bra att arbeta med en erfaren SEO byrå som kan ge expertvägledning och hjälpa dem att uppnå sina marknadsföringsmål.

Summering

Vad SEO kostar är helt beroende på flera olika faktorer och förutsättningar. Men att välja en SEO byrå som levererar starka resultat är att föredra före billig SEO som i längden blir kostsam. Välj en SEO byrå som visar transparent vad SEO kostar och vad du kan förvänta dig. Välj en prismodell som passar din budget och ditt företags förväntningar på resultat.

Låt oss öka din onlinenärvaro och dominera sökmotorernas rankning.

Kontakta oss
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram