Varför fortsätta med SEO även efter att ha nått #1 på Google?

8 augusti 2023
Peter Larsson Senior SEO Expert
Peter Larsson
Senior SEO-specialist

Så din tid och ansträngning har lönat sig, och du rankas som nummer 1 på Googles sökresultatsida för dina riktade sökord. Och nu då? Om ditt svar är "luta dig tillbaka och njut av trafiken" har jag några dåliga nyheter: du är inte klar.

Med tanke på att det första resultatet i Googles sökresultat får cirka 33 procent av klicken på sidan, kommer det att finnas många konkurrenter som försöker ta den platsen ifrån dig. Så hur håller du fast vid den eftertraktade positionen du har förvärvat? Här är några SEO-tips för ditt topprankade företag som hjälper dig att vara proaktiv för att behålla din plats.

Varför ska du fortsätta med SEO på din webbplats?

För att förstå vad du kan göra för att hålla dig i toppen bör du först få en uppfattning om vad som potentiellt kan få dig att falla i sökresultaten om du slutar med SEO.

Konkurrensen försvinner inte

Tänk på hur lång tid det tog för dig att bli det första resultatet på sidan, och hur gärna du ville slå ner de företag som rankades över dig. Nu är du det företag som andra försöker slå.

Du kan vara ganska säker på att andra företag kommer att göra några seriösa efterforskningar på din webbplats och länkar, precis som du gjorde till de webbplatser som tidigare var nummer 1.

Algoritmuppdateringar är oundvikliga

Med tanke på att Google ändrar sin sökalgoritm runt 500-600 gånger per år kan du inte vara säker på att din webbplats eller sida kommer att stanna på samma plats. Som ett resultat bör du hålla ett öga på din ranking och förstå att om de fluktuerar kan du förlora topplatsen.

Bättre innehåll skapas alltid

Ditt innehåll kan vara relevant nu, men sökorden du använde kan bli inaktuella. Beroende på ämnet kan din sida bli gamla nyheter inom några veckor. Även om så inte är fallet, och din information inte kommer i rätt tid, finns det alltid en chans att någon annan skriver något bättre.

Även om innehållet du har just nu räcker för att ge dig en ranking som nummer 1, ju äldre det blir och ju mer konkurrens det vinner, desto mindre värdigt kommer Google att betrakta det. Oavsett hur aktuell och relevant din information är just nu, kommer den så småningom att bli inaktuell och Google vill inte presentera gammalt material för användarna.

Vad du kan göra för att stanna #1

Nu när du vet vad som får sajter att halka i rankingen, hur kan du förhindra att dessa saker händer med ditt företag?

Se till att sidan är optimerad för klick

Dra nytta av din bästa placering hos Google genom att se till att så många användare klickar på din webbplats som möjligt. Du kan maximera fördelarna med din höga ranking genom att skriva metabeskrivningar som kommer att locka människor att klicka. Ord och fraser som "hur man", "gratis", "tips", "varför", "bäst" och "tricks" brukar göra ett bra jobb med detta.

Du kan också använda den stadiga trafik som du sannolikt får för att testa vad som fungerar och inte fungerar för konvertering när besökarna väl är på sidan. Omvandlingsfrekvensoptimering, eller CRO, kan hjälpa dig att fatta välgrundade beslut om att ändra dina sidor, få bättre resultat från din webbplats och lära dig mer om dina besökare.

Få ännu fler länkar från andra webbplatser

Även om det finns en god chans att din webbplats redan har ett brett utbud av länkar om den är rankad som nummer 1 på Google, betyder det inte att du ska sluta bygga.

Det är inte riktigt möjligt att ha för många länkar, så länge de är av hög kvalitet, och du kan utnyttja din position som en högt rankad webbplats för att få andra att länka till dig. Genom att fortsätta med samma strategier som du använde för att bygga länkar i första hand bör du kunna befästa din topplacering på resultatsidan.

Förbättra din interna länkning

Förutom att få länkar från andra webbplatser är länkning till dina egna sidor på din webbplats också nyckeln till att upprätthålla en bra sökrankning.

Det här är något som du förhoppningsvis har gjort sedan du startade din webbplats (eller började optimera den), men om inte, är det nu en lika bra tid som någon annan att komma i gång. Du behöver inte omedelbart börja fylla på dina sidor med länkar till andra sidor. Leta efter platser där ditt innehåll verkar naturligt relaterat.

Du kan enkelt bygga länkar på din webbplats med små tillägg som "För mer information om _____, det här är en fantastisk resurs." Intern länkning kommer också att hjälpa dina individuella sidor att rankas för sökord med lång svans. Att använda ankartext som är specifik för sidan, i motsats till breda webbplatssökord, hjälper till med detta. Tänk på detta när du lägger till nya sidor på din webbplats med tiden.

Tänk på innehållet du redan har som är relaterat till det du skriver och överväg att lägga till en länk. Tvinga inte några interna länkar om du inte tror att de kommer att vara till nytta för läsarna, men en kvalitetslänk som förbättrar läsarens förståelse är ett bra tillägg till din webbplats.

Övervaka din webbplats hastighet

När användare väl är på din sida måste du se till att de stannar där tillräckligt länge för att läsa ditt innehåll och förhoppningsvis klicka sig vidare till andra sidor.

Höga avvisningsfrekvenser kommer att få dig att flytta ner i rankingen, så du vill vara säker på att ingenting på och om din webbplats omedelbart driver bort användare. Långsamma webbplatser tenderar att öka avvisningsfrekvensen, så håll ett öga på din webbplats hastighet. Google Page Speed är ett bra verktyg för att identifiera problem som saktar ner dina sidor och kan hjälpa dig att ta reda på hur du åtgärdar dem.

Denna samling av verktyg för webbplatshastighet är också en bra resurs om du vet att du har en långsam webbplats men inte har verktygen för att fixa det.

Gör din webbplats responsiv

Eftersom mobila enheter och surfplattor blir mer populära sätt att surfa på Internet är det viktigt att göra din webbplats kompatibel med dessa enheter. Om dina sidor är svåra att läsa eller besvärliga att bläddra i på smartphones kan din avvisningsfrekvens skjuta i höjden och slå ner dig i rankingen.

Om du är osäker på hur du ska se till att din sida är responsiv, läs vår sida om vikten av responsiv design.

Håll din webbplats uppdaterad

För att behålla din höga ranking behöver du kontinuerligt uppdatera dina sidor. Det betyder inte att du gör en fullständig översyn av webbplatsen varje månad, utan att du helt enkelt övervakar dina sidors relevans och ser till att de inte blir föråldrade.

Om innehållet på din webbplats inte är tidskänsligt, överväg att starta en blogg. Detta kommer att ge dig ett sätt att inte bara upprätthålla "fräschheten" på din webbplats, utan också diskutera branschnyheter och händelser. Detta kan leda till fler besökare och sociala delningar, vilket bara kan hjälpa din webbplats.

Det finns ingen specifik formel för att fortsätta vara nummer 1-resultatet på Google, men en kombination av ovanstående SEO-tips för ditt topprankade företag bör förhindra dig från några större fall. Och om du redan har uppnått den höga rankningen, finns det en god chans att du redan har en solid SEO-strategi på plats. Har du några frågor om SEO?

Behöver du hjälp med att förbättra eller behålla din webbplatsranking? Kontakta oss gärna, hjälper dig mer än gärna med dina SEO-behov!

chevron-down