Publicerat: 20 januari 2023

Teknisk SEO: Vad det är och varför det är viktigt

Vad är teknisk SEO

Vad är teknisk SEO?

Teknisk SEO avser processen att optimera en webbplats tekniska infrastruktur för att förbättra dess synlighet och rankning på sökmotorernas resultatsidor (SERP).

Detta inkluderar att optimera element som webbplatsens arkitektur, kod och innehåll för att säkerställa att sökmotorer enkelt kan genomsöka, indexera och förstå webbplatsens innehåll.

Varför är teknisk SEO viktigt?

Teknisk SEO är avgörande för att säkerställa att en webbplats lätt kan upptäckas av sökmotorer och att dess innehåll är korrekt indexerat och rankat. Utan ordentlig teknisk SEO kan en webbplats kämpa för att uppnå hög synlighet i SERP, vilket kan leda till lägre trafik och färre konverteringar.

Dessutom kan teknisk SEO också förbättra användarupplevelsen genom att se till att en webbplats laddas snabbt, är lätt att navigera och är tillgänglig för användare med funktionshinder.

Nyckelelement för teknisk SEO

Några av nyckelelementen i teknisk SEO inkluderar:

  • Webbplatsarkitektur: Detta inkluderar webbplatsens övergripande struktur, inklusive dess hierarki och organisation av innehåll.
  • Genomsökningsbarhet: Sökmotorer måste enkelt kunna genomsöka en webbplats innehåll för att indexera det. Detta inkluderar att se till att webbplatsen har en tydlig och logisk struktur, att alla sidor är tillgängliga och att det inte finns några trasiga länkar.
  • Mobilvänlighet: Fler och fler användare använder internet via mobila enheter, så det är viktigt att en webbplats är optimerad för mobilen. Detta inkluderar att se till att webbplatsen är responsiv och att sidor laddas snabbt på mobila enheter.
  • Webbplatshastighet: Webbplatser som laddar långsamt kan påverka användarupplevelsen och sökmotorernas ranking negativt. Att optimera webbplatsens hastighet innebär att minimera storleken på bilder och andra sidelement, använda ett innehållsleveransnätverk (CDN) och minimera användningen av onödig kod.
  • Säkerhet: En webbplats måste vara säker för att skydda användarnas personuppgifter och förhindra hacking. HTTPS-kryptering är nödvändigt för att säkra din webbplats och vinna användarens förtroende.
  • Schemamarkering: Detta är en typ av kod som kan läggas till på en webbplats för att ge sökmotorer mer information om webbplatsens innehåll. Detta kan hjälpa sökmotorer att förstå webbplatsens innehåll mer exakt och förbättra dess synlighet i SERP.

Slutsats

Teknisk SEO är en avgörande aspekt av att optimera en webbplats för sökmotorer. Genom att fokusera på element som webbplatsarkitektur, genomsökningsbarhet, mobilvänlighet, webbplatshastighet, säkerhet och schemamarkering kan en webbplats förbättra sin synlighet i SERP:er och driva mer trafik och konverteringar.

Regelbunden granskning och optimering av din webbplats tekniska SEO hjälper dig att ligga före konkurrenterna och uppnå bättre sökmotorrankning över tid.