På den här sidan kommer vi att diskutera hur du kan använda H1 och header-taggar på din webbplats för att förbättra din rankning i sökmotorer, samt bättre tillfredsställa besökare på din webbplats. Vi kommer också att prata om hur du kan kontrollera din webbplats för befintliga H1-taggar, hur andra header-taggar kan hjälpa till med SEO, och erbjuder några andra tips för SEO som kan hjälpa dig som är nybörjare med sökmotoroptimering.
Vi börjar med att introducera rubriktaggar och förklarar hur H1-taggar fungerar ur en sökmotorsynpunkt.
Innan webbsidor fanns använde tryckt material som böcker, tidningar och tidskrifter rubriktext för att antingen bryta upp eller introducera längre skrivblock. Denna text var vanligtvis större, i ett annat teckensnitt eller på annat sätt framhävd för att skilja sig från resten av kopian. Till exempel skulle en rubrik i en tidning betraktas som en rubriktext.
Efter att webbsidor introducerades på 1990-talet introducerades header-taggar – även kallade rubriktaggar – för att tjäna ett liknande syfte. Dessa taggar, representerade av ett stort H följt av ett nummer, kan ändras så att de visas olika på varje webbplats. Men rubriktaggar gör vanligtvis texten större, djärvare och lättare att läsa, och används på text som kommer före längre kopior.
H1-taggen är vanligtvis den största och viktigaste taggen på en enskild sida på en webbplats. Det kan användas för att introducera innehållet på sidan som helhet – det vill säga för att namnge ämnet – eller för att helt enkelt återspegla namnet på själva sidan.
Olika webbplatser väljer att använda sina H1-taggar på olika sätt. Vissa kan göra dem väldigt långa och skriva ut dem som hela meningar. Andra kan begränsa dem till ett eller två mycket enkla ord som matchar sidans faktiska titel. Det finns dock SEO-fördelar med att använda H1-taggen som ett sätt att inkludera nyckelord som är mest relevanta för sidans innehåll – och så beskrivande som möjligt.
Om du till exempel skriver en sida om cykeltillbehör, skulle det vara mest meningsfullt att sidans H1-tagg är något som "Cykeltillbehör", "Var kan man köpa cykeltillbehör" eller "Allt om cykeltillbehör och var man kan Köp dem." Med möjligheten att använda sökord på rätt ställen är SEO H1-taggar en värdefull resurs för alla webbplatser som försöker överträffa konkurrenterna.
Du bör dock bara använda de nyckelord som faktiskt hänför sig till det som finns på sidan, eftersom besökare kommer att vara snabba att lämna om de upptäcker att du ljuger för dem!
Du kanske redan använder H1-taggar på din webbplats utan att ens inse det. Om du använder ett innehållshanteringssystem (CMS), skapar din webbplats förmodligen automatiskt dessa taggar och infogar dem baserat på innehållet du har angett på dina adminskärmar.
För att kontrollera din webbplats efter H1-taggar, följ dessa steg:
Om du saknar en H1 måste du lägga till den. Din CMS-leverantör bör ha instruktioner på sin webbplats som visar hur du gör detta via dina adminskärmar, eller så kan du helt enkelt söka på Internet efter en handledning. Om du till exempel använder WordPress borde "lägg till H1-tagg i WordPress" hjälpa.
Om du inte använder ett CMS, eller ditt enda alternativ är att manuellt lägga till dina H1-taggar med HTML, är detta lyckligtvis väldigt enkelt att göra. Öppna bara sidan du vill redigera i en kodredigerare – Notepad på Windows och TextEdit på Mac kan både redigera och spara HTML-filer – och hitta platsen där du vill lägga till en H1-tagg. Den ska finnas under taggen <body>, men ovanför <p>-taggarna och annan text och bilder på din sida.
Lägg bara till en rad som ser ut så här:
<h1>Det här är min rubriktagg</h1>
Det är allt! Spara din HTML-fil, ladda upp den igen och uppdatera din sida. Det kan vara lite knepigt i början, men när du har redigerat dina sidor några gånger kommer du att få kläm på det.
Hur kan jag använda en H1-tagg för SEO?
Även om H1-taggar kanske inte direkt påverkar SEO, är det fortfarande värdefullt att lägga tid på att optimera dina H1-taggar på grund av de indirekta fördelarna de ger. Att till exempel inkludera H1-taggar på din webbplats kan förbättra användarupplevelsen, vilket kan bidra till att förbättra din ranking i sökresultaten.
Kombinationen av relevanta sökord högst upp på sidan och närvaron av önskad information på denna plats gör H1-taggen så viktig.
Tänk på det så här. Låt oss gå tillbaka till vårt cykelexempel för ett ögonblick och säga att vi skapade en sida med en "Var kan man köpa cykeldelar" H1-tagg. Det här innehållet, högst upp på sidan, talar om för Google att sidan handlar om var man kan köpa cykeldelar – så det ökar sannolikheten att den kommer att rankas för den frågan.
Men det här innehållet berättar också för besökare som hamnar på den sidan att om de letar efter information om var man kan hitta cykeldelar kan de hitta den här. Detta tydliga uttalande kan hjälpa till att minska avvisningsfrekvensen, vilket i sin tur hjälper till med SEO och rankning. I detta avseende är H1-taggen i SEO otroligt värdefull, eftersom den talar till både sökmotorerna och dina läsare.
I grund och botten, bara genom att ha en H1-tagg på dina sidor, hjälper du din webbplats att rankas bättre. Det kanske inte är det starkaste du kan göra för sökmotoroptimering, men H1-taggar är fortfarande väldigt viktiga för SEO eftersom de talar om för både sökmotorer och webbplatsbesökare vad innehållet på sidor kommer att handla om.
Så här optimerar du dina H1-taggar på bästa sätt för både sökmotorer och användare:
Dessa tips ska hjälpa dig att inte bara hitta SEO-framgång med dina H1-taggar, utan också glädja användare som läser dem på din webbplats.
Du kan, men det kommer inte att ha någon effekt på din SEO. H1-taggen är designad för att vara den största, djärvaste taggen på din sida – återigen, ungefär som en tidningsrubrik. Att ha flera H1:or kan leda till förvirring, och det hjälper inte din rankning, så försök att hålla dig till bara en!
Om du vill lägga till ytterligare rubriker eller underrubriker, vill du använda taggarna H2, H3, H4, etc. istället. Dessa är vanligtvis mindre och används för att introducera olika delar av innehållet på sidan. Till exempel använder vi H2-taggar för att dela upp varje avsnitt som börjar med en fråga (som du ser precis nedanför detta).
Ja – dessa taggar har dock inte lika stor "vikt" som en H1. Att använda rubriktaggar för SEO är en allmänt accepterad praxis, men dessa taggar är bättre att använda för att svara på frågor, introducera nya avsnitt av innehåll och hjälpa användare att navigera genom dina sidor snarare än att förbättra din rankning.
Många av samma tips som ges ovan för bästa praxis för H1-taggar gäller för andra rubriktaggar som du kan använda på din webbplats. Så länge du inte fyller på dem med sökord, håller dem unika och skriver beskrivande, informativa rubriker, kommer användarna att uppskatta dem – vilket i sin tur kan hjälpa din webbplats att prestera i sökningar. Inom SEO är H1-taggar de mest fördelaktiga när de också hjälper till att göra din webbsida användarvänlig.
Du kanske blir förvånad över att veta hur mycket SEO beror på aktiviteten hos webbplatsbesökare. Det gör H1-taggen i SEO avgörande för framgång. Även något så enkelt som dina rubriktaggar kan ha en inverkan på din webbplats prestanda i sökningar, när det kommer till kritan!
Om du letar efter enkla sätt att förbättra din webbplats SEO, är du verkligen inte begränsad till att skriva nya H1-taggar för dina sidor! Här är några idéer du kan prova:
Skriv nya, unika titeltaggar för dina sidor också. Dessa kan skilja sig från dina H1-taggar och kan innehålla lite olika sökord för att ge dig en bättre chans att ranka för olika termer.
Se till att alla dina bilder har alternativ text tilldelad. Ofta förbises är alt-text en annan möjlighet att lägga till viktiga nyckelord på dina sidor.
Minska din sidhastighet. Besökare förväntar sig att din webbplats laddas snabbt, och om den inte gör det kanske du kör iväg dem.
Om du behöver hjälp med att förbättra din webbplats ranking, eller inte har tid att skriva nya H1-taggar eller arbeta med din webbplats SEO, kan Seorush hjälpa dig. Som en ledande SEO-byrå har vi hjälpt mer än 150+ kunder att hitta framgång online. Kontakta en av våra webbstrateger idag för en kostnadsfri utvärdering – vi vill gärna veta hur vi kan hjälpa dig att nå dina affärsmål!