Säsongsbetonad SEO

När årstiderna förändras, ändras också produkterna som din publik köper. Medan vissa produkter behövs året runt, fluktuerar andra i popularitet med årstidernas skiftande. För att säkerställa att du når människor när de är mest benägna att leta efter din produkt måste du optimera för säsongsbetonad sökmotoroptimering (SEO).

Säsongsbaserad SEO hjälper dig att öka dina säsongsbetonade produkter för att nå fler potentiella kunder när de är redo att köpa.

På den här sidan kommer vi att dyka in i detalj om säsongsbetonad SEO och ge dig tre tips för att optimera för säsongsbetonad SEO. Om du behöver hjälp med att optimera din kampanj, ring oss idag på 070-235 59 49 för att prata med en strateg.

Låt oss börja!

Vad är säsongsbetonad SEO?

Säsongsbaserad SEO är en gren av traditionell SEO. Den använder samma grundläggande strategier som SEO använder, men tittar istället på den säsongsbetonade populariteten för olika produkter eller tjänster. Målet med säsongsbetonad SEO är att driva konverteringar på en kort tidsperiod.

Det finns två huvudtyper av säsongsbetonade SEO-strategier:

  • Tidsbaserad: Denna typ av SEO fokuserar på större säsonger under året. Detta kan vara en specifik säsong, som sommar eller vinter. Det kan också vara en viss tidsperiod, som en månad.
  • Händelsebaserat: Händelsebaserad säsongsbetonad SEO kretsar kring specifika händelser som inträffar som får människor att köpa produkter. Några vanliga händelsebaserade händelser inkluderar jul, Thanksgiving, Halloween och Alla hjärtans dag.

Dessa två kategorier är huvudfokus för säsongsbetonad SEO. Du kommer ofta att finna att du optimerar för båda, eftersom många händelsebaserade faktorer går hand i hand med säsongen.

Till exempel är det många som förknippar jul med vinter när de köper produkter till julklappar. Vissa människor kommer att köpa leksaker, dekorationer eller kläder som ansluter till både jul och vinter. Detta gör det så mycket viktigare att optimera för både tidsbaserade och händelsebaserade säsongsbetonade SEO-faktorer.

Varför spelar säsongsbetonad SEO betydelse?

Säsongsbaserad SEO är avgörande för att hjälpa ditt företag att öka konverteringarna. Om du marknadsför dina produkter eller tjänster vid en tidpunkt då de mest sannolikt kommer att behövas, kommer du att öka försäljningen. Det öppnar nya intäktsströmmar för ditt företag.

Du vill marknadsföra dina produkter när det är mest sannolikt att de kommer att köpas, särskilt om dina produkter är en säsongsbetonad vara. Att snabbt sälja dina produkter under högtrafik kommer att hjälpa till att balansera ut månaderna när produktförsäljningen är låg.

Hur tar jag reda på mina produkters säsongsbetonade popularitet?

Vissa produkter är mycket uppenbart populära under vissa månader. Spadar och stensalt är mer populära under vintermånaderna, medan pooler och poolleksaker är mer populära under sommarmånaderna. Du kan dock ha vissa produkter där du är osäker på var de faller.

För att hjälpa dig ta reda på din produkts säsongsbetonade popularitet, kolla in dessa tre verktyg.

1. Google Trends

Google Trends är ett bra sätt att se beteendeförändringen av din produkt över tid. Du kan se när din produkt är mycket sökt för att hitta den bästa tiden att marknadsföra din produkt.

Till exempel är vissa livsmedel mer populära under vissa tider på året. Vattenmelon är mer populärt under sommaren, medan pumpor är populärare under hösten och semesterperioden. Genom att titta i Google Trends kan du se dessa olika fluktuationer i produktpopularitet.

Med Google Trends kan du se hur människor söker efter olika termer över tid. Du kommer att se när dina termer är mest sannolika att sökas i och kan begränsa det till olika städer för mer förfinade resultat. Detta hjälper dig att hitta rätt tidpunkt för att boosta dina produkter.

2. Google sökordsplanerare

Google sökordsplanerare är ett annat bra verktyg som hjälper dig att hitta relevanta termer. När du anger ett sökord i det här verktyget får du en lista med relaterade sökord att överväga.

Du kommer också att se intresset för dina söktermer. Detta gör att du kan se hur intresset för ditt sökord förändras över tiden. Du kan peka ut när det är mest sannolikt att dina söktermer blir sökta.

3. Google Search Console

Ett annat bra verktyg du kan använda är Google Search Console. Det här verktyget hjälper dig att identifiera trender på din webbplats just nu. Du kan se vilka sidor din publik interagerar mest med.

Du kommer att se information om klick, visningar, position, enheter och mer. All data är inom en 90-dagarsperiod. Du kan se termer som är populära under den 90-dagarsperioden och se vilka ämnen som med stor sannolikhet kommer att sökas efter.

Den enda nackdelen med hans verktyg är att du kan se data från år till år. Detta gör det utmanande att förbereda sig för kommande säsonger. Det låter dig dock få inblick i din kampanj och ändra den efter behov när sökordets popularitet ändras.

Hur optimerar jag för säsongsbetonad SEO?

Nu när du vet vikten av att optimera för säsongsbetonad SEO, är det dags att omsätta det i handling. Här är tre tips som hjälper dig att optimera för säsongsbetonad SEO.

1. Optimera innehåll för säsongstrender

Skapande av innehåll är ett kraftfullt verktyg som hjälper ditt företag att tjäna värdefulla potentiella kunder och omvandlingar. Det leder intresserad trafik till din webbplats och får dem att kolla in ditt företag. Om du försöker optimera för säsongsbetonad SEO är ditt innehåll ett bra ställe att börja.

För att få rätt trafik bör du optimera ditt innehåll för säsongstrender. Det betyder att ditt innehåll enbart ska fokusera på att driva produkter och tjänster som gynnar din publik under den aktuella säsongen.

Låt oss till exempel säga att du äger en klädbutik. Under vintern kan du skapa ett innehåll med titeln "5 Vinterplagg du måste ha". I det här innehållet skulle du fokusera på klädesplagg som halsdukar, mössor och handskar.

Du skulle inte marknadsföra samma innehåll på sommaren, men du kan använda ett liknande koncept. Istället för "5 Vinterplagg du måste ha" kan du ändra det till "5 Sommarplagg du måste ha". Denna typ av innehåll skulle matcha de specifika behoven hos människor under de olika årstiderna.

Ditt säsongsinnehåll bör möta dina tittares behov. Om många människor letar efter halsdukar, skapa en artikel om olika sätt att knyta en halsduk och marknadsföra dina halsdukar i processen. Detta kommer att öka försäljningen och få folk att komma tillbaka till ditt företag för att få din användbara information.

Detta innehåll är också återanvändbart. Du kan behålla detta innehåll varje år och helt enkelt uppdatera det när högsäsongen kommer. Det låter dig hålla koll på de inkommande säsongerna och förse din publik med relevant innehåll som får dem att kolla in dina produkter eller tjänster.

2. Segmentera din strategi

Om du vill skapa en effektiv kampanj för säsongsprodukter måste du segmentera din strategi. Att segmentera din strategi hjälper dig att fokusera på att marknadsföra din produkt på bästa möjliga sätt för tiden.

Här är de tre segmenten du vill skapa för att optimera din strategi.

  1. Uppgångsperiod: Det här är de få månaderna som leder fram till din högsäsong. Det är en viktig tid att öka varumärkesmedvetenheten och börja göra din publik bekant med din produkt. Du vill att dina meddelanden ska marknadsföras om den kommande säsongen.
  2. Engagemangsperiod: Detta är höjden av ditt föremåls popularitet. När det är mest sannolikt att folk köper din vara vill du fokusera på att få dem att vidta omedelbara åtgärder. Skapa innehåll och annonser som fokuserar på att få din publik att köpa dina produkter.
  3. Avmattningsperiod: Avmattningsperioden inträffar när säsongen är över. Vid det här laget vill du börja gå över till andra produkter eller tjänster som din publik sannolikt kommer att behöva härnäst.

Genom att segmentera din strategi får du en bättre förståelse för vilken typ av marknadsföringsinnehåll du ska skapa och rätt tidpunkt för att skapa det. Detta hjälper dig att bygga en framgångsrik kampanj som leder människor till ditt företag.

3. Lägg till säsongsbetonade bilder

Säsongsbetonade bilder tillför ytterligare en dimension till din webbplats. Det hjälper till att få folk på humör för säsongen och gör dina produkter mer relevanta. När du marknadsför olika produkter för säsongen, se till att du använder bilder som förmedlar det budskapet.

Om du till exempel försöker börja marknadsföra dina vintermössor och halsdukar, är en bild på en kvinna i bikini på din hemsida inte meningsfull. Folk vill inte se badkläder när de letar efter halsdukar. Optimera istället bilderna på din sida för att fokusera mer på vinterkläder.

Du kan göra samma sak med videor också. Dina videor bör ha en säsongsbetonad ton, oavsett om det är med en strandig bakgrund eller vinterlig bakgrund. När du förmedlar årstidernas känslor genom bilder gör du människor mer benägna att kolla in dina produkter.

Seorush hjälper dig att optimera för säsongsbetonad SEO

Om du vill hjälpa ditt företag att fortsätta växa och tjäna fler konverteringar måste du optimera för säsongsbetonad SEO. Säsongsbetonad SEO säkerställer att du når människor på höjden av dina produkters popularitet. På Seorush har vi över 12 års erfarenhet av att optimera SEO-kampanjer.

Vi är ett fullserviceföretag för digital marknadsföring som specialiserat sig på säsongsbetonade SEO-kampanjer. Vårt team av experter kommer att ta med sin kunskap och expertis till din kampanj. Vi hjälper dig att optimera din webbplats för säsongsmässiga förändringar för att ge maximala resultat.

Kom igång idag

Om du är redo att börja optimera för säsongsbetonad SEO, kontakta oss online eller ring oss idag på 070-235 59 49 för att prata med en strateg.

Vi ser fram emot att hjälpa ditt företag att nå nya höjder!

Är du redo för nästa steg i din SEO-resa?

Seorush erbjuder skräddarsydda lösningar för alla dina sökmotoroptimeringsbehov. Om du är redo att ta ditt företags online-närvaro till nästa nivå, är det dags att samarbeta med oss.
Låt oss hjälpa dig att nå toppen av sökresultaten!
Kom igång
chevron-down