Om du inte är säker på vad det betyder, fortsätt läsa. Även om det kan låta tekniskt, eller till och med lite skrämmande, är det faktiskt inte så komplicerat.
Den här sidan ger en steg-för-steg-förklaring av SEO för underdomäner, inklusive en titt på vad underdomäner är och varför du bör optimera dem.
För att veta mer, fortsätt läsa och ring oss på 070-235 59 49.
Innan du går in på hur man använder underdomäner för SEO, är det viktigt att förstå vad exakt en underdomän är.
I URL:en "www.exempel.se" är "exempel" domännamnet. Om du skapade en underdomän för din blogg som heter "blogg", skulle webbadressen vara blog.exempel.se.
Underdomäner är gratis att skapa, och du kan ha så många av dem du vill. Google har till exempel maps.google.com, mail.google.com och många andra.
Underdomäner fungerar som helt olika webbplatser och kan ha unikt innehåll. De kan också finnas på helt andra plattformar än resten av din webbplats. Detta är praktiskt om du vill starta en blogg med en plattform som WordPress utan att ändra inställningarna för resten av din webbplats.
Det finns många anledningar till att du kanske vill använda en underdomän, men de vanligaste är att blogga och rikta in sig på olika geografiska områden. De kan också vara användbara för organisationen om din webbplats är stor och har tusentals sidor.
Jag använde "blogg" som ett exempel på en underdomän ovan eftersom många företag använder underdomäner för sina företagsbloggar - men borde inte. Den främsta anledningen till detta är att en underdomän kan hanteras som en helt separat enhet från resten av sajten och därför kan använda en annan plattform. Detta är användbart om du vill använda en populär plattform som WordPress för att blogga, men inte vill gå till besväret med att byta hela din webbplats.
Underdomäner kan också vara användbara om ditt företag betjänar olika städer eller regioner. Om du till exempel har en plats i Lund och en i Stockholm kan du ha lund.domän.se och stockholm.domän.se. Detta är särskilt användbart om platserna hanteras av olika personer, eftersom det ger dem individuell kontroll över sin filials webbplats.
Nu när du vet hur underdomäner fungerar, hur kan du optimera dem för sökmotorer?
En underdomän ger dig en chans att rikta in dig på olika sökord. Detta är särskilt användbart om du använder geografiska underdomäner. Det självklara valet skulle vara att göra den stad som ditt företag ligger i din underdomän, men det kan vara värt din tid att göra lite sökordsanalyser. Till exempel får ett franchisehotell i Lund mer trafik från en underdomän som "centrala lund" än "Lund", beroende på vad folk söker efter.
Underdomäner ger dig också möjlighet att rikta in sökord relaterade till ditt företag som inte finns på din domän. Detta ska inte ses som en möjlighet att börja fylla med sökord, eller att stoppa in så många sökord (relevanta och irrelevanta) som möjligt i elementen på din webbplats. Istället bör du se det som en chans att införliva sökord som är relevanta för din webbplats och som kvalificerad trafik söker efter.
Nu när du har en grundläggande översikt över vad underdomäner är och hur du kan använda dem som en del av din SEO-strategi, är det också viktigt att förstå deras begränsningar. Med tanke på sökmotorernas ständigt föränderliga natur är det logiskt att det finns många föråldrade idéer om underdomäner som fortsätter att spridas online.
Vid ett tillfälle var det mest populära resonemanget bakom underdomäner att de kunde hjälpa din webbplats att helt dominera sökmotorresultaten för dina sökord genom att ockupera flera positioner. Även om detta tidigare var sant, känner Google nu igen underdomäner som en del av en domän och tilldelar dem en rankning.
Ett annat föråldrat sätt att se underdomäner är som en metod att bygga länkar. Du vet förmodligen redan att sökmotorer lägger mycket värde i länkarna som pekar till en webbplats, och eftersom underdomäner är helt olika webbplatser, kanske du tror att länkar mellan dina underdomäner kan öka din ranking.
Detta är osant, åtminstone i den meningen att länkarna ses som externa. I själva verket känner Google igen dem som interna länkar. Detta betyder inte att det inte är klokt att använda länkar inom dina underdomäner, utan att du ska se dem för vad de är.
Även om underdomäner inte är nödvändiga för varje webbplats, kan de vara användbara för företag med bloggar, olika geografiska mål och franchiseavtal. De kan hjälpa dig att bättre organisera din webbplats och låta olika personer hantera olika delar, och erbjuder även en möjlighet till optimering.
Om du funderar på att skapa underdomäner för din webbplats men är osäker på hur du ska gå till väga, kontakta oss gärna här eller ring 070-235 59 49! Vårt team har kunskapen för att hjälpa dig att strukturera din webbplats på ett så effektivt sätt som möjligt.