Ska jag göra SEO själv?

Som marknadsförare eller företagsägare är det ditt ansvar att nå ut till de mest potentiella kunderna till lägsta möjliga kostnad. Detta är ofta mer utmanande än det låter och får många småföretag att ta en gör-det-själv-strategi för sina marknadsföringsstrategier.

Även om detta kan fungera om du redan har erfarenhet av marknadsföring, kan samarbete med en byrå i slutändan spara pengar på lång sikt om de kan uppnå bättre resultat.

Med det sagt, svaret på om du bör göra SEO själv eller inte är inte alltid ett "nej".

Om du vill anlita en byrå eller ta din webbplats SEO-marknadsföring på nätet i egna händer, kommer följande frågor att hjälpa dig att avgöra det bästa tillvägagångssättet för ditt företag:

Är du genuint intresserad av SEO?

Den första frågan du behöver svara på är varför du vill göra SEO. Om du vill lära dig hur sökmotorer fungerar inifrån och ut är du på rätt väg. Men om din enda motivation för att göra SEO själv är att minska kostnaderna, är det definitivt inte en bra idé att göra det själv.

Innan du ens börjar optimera din webbplats måste du investera lite tid och energi på att lära dig hur du gör det. Beroende på din befintliga kunskap om HTML, sökmotorer, användarbeteende och hur mycket tid du kan ägna åt SEO, kan detta ta allt mellan några veckor till flera månader.

Vi har satt ihop en kort video om hur du gör SEO själv om du bestämmer dig för att gå gör-det-själv SEO-vägen.

När du har lärt dig grunderna måste du göra det till en prioritet att hålla jämna steg med branschen och bästa praxis. Sökmotorer som Google ändrar och uppdaterar sina algoritmer ständigt, och om du hamnar efter lite kan din ranking och trafik bli lidande.

Om att läsa om SEO regelbundet låter tråkigt för dig, kommer du förmodligen inte att lyckas med att göra det själv. Men om det låter som något du vill lära dig om, ställ dig själv nästa fråga:

Hur mycket tid kan du ägna åt SEO?

En vanlig missuppfattning om SEO är att det är en engångsöversyn av titeltaggar, metabeskrivningar och andra sidelement. Och även om detta är en solid start, är det viktigt att förstå att SEO är en pågående process.

Ett tillvägagångssätt med "ställ in det och glöm det" kan tyckas vara en bra idé i början, men för att bli framgångsrik måste du vara villig att ägna några timmar i veckan åt din SEO-strategi.

Här är vad du bör vara beredd på att göra regelbundet:

Sökordsanalys

Ett av de första stegen för att optimera en webbplats är sökordsanalys. Den här processen hjälper dig att avgöra hur dina potentiella kunder söker efter företag som ditt och vad de vill veta innan de gör ett köp eller blir kund.

När du först identifierar viktiga sökord bör du infoga dem på dina befintliga sidor. Men allt eftersom tiden går förändras konsumentbeteenden, och det bör också sättet du hanterar dem på.

Att regelbundet göra en sökordsanalys hjälper dig att hålla din strategi aktuell och fortsätta att lägga till relevanta sidor på din webbplats. När du gör detta kan du hålla koll på trenderna i både din bransch och sökmotorer.

Optimering på sidan

När du upptäcker nya sökord måste du använda dem i dina element på sidan som titeltaggar, rubriker och brödtext. Du måste dock göra det naturligt och undvika "sökordsutfyllning" till varje pris.

Även om det brukade vara en effektiv strategi att använda så många sökord som möjligt på en sida, har sökmotorerna hakat på. Att använda för många sökord eller helt enkelt använda dem på irrelevanta sidor kan faktiskt skada din webbplats ranking.

Skapande av innehåll

Förutom att optimera dina befintliga sidor måste du skapa nya artiklar, blogginlägg och andra sidor kring ämnen som intresserar dina potentiella kunder. Denna process, som kallas innehållsmarknadsföring, kommer att visa både sökmotorer och användare att din webbplats är en kvalitetskälla till information.

Länkbygge

En av de viktigaste delarna av alla SEO-strategier är länkbyggande. Länkar från välrenommerade webbplatser berättar för sökmotorernas sökrobotar att du producerar högkvalitativt innehåll som är tillräckligt bra för att en annan webbplats ska kunna skicka sina användare till dig.

Att tjäna den typ av länkar du behöver för att förbättra din SEO tar tid, men det går hand i hand med innehållsmarknadsföring. När du fortsätter att lägga till bra innehåll på din webbplats kommer andra webbplatser att ha fler anledningar att länka till dig. Och om du skapar något som tjänar en länk från en nyhetssajt eller annan välrespekterad publikation, kan din webbplats tjäna massor av ny trafik.

Om alla dessa uppgifter låter genomförbara för dig – jättebra! Faktum är att här är en handledning som hjälper dig att komma igång.

Men om sökordsanalys, optimering på sidan, skapande av innehåll och länkbyggande låter som mer ansträngning än du är villig att lägga ner på din SEO-strategi, är det dags att överväga att anlita en byrå.

Är du redo att förbättra din webbplats SEO?

Om du vill använda SEO för att locka mer trafik och konvertera fler kunder kan Seorush hjälpa dig. Vi erbjuder omfattande SEO-tjänster för företag i alla branscher, och vårt erfarna team av internetmarknadsförare har kunskapen och skickligheten för att växa ditt företag med webben.

Kontakta oss idag för att prata med en strateg!

Är du redo för nästa steg i din SEO-resa?

Seorush erbjuder skräddarsydda lösningar för alla dina sökmotoroptimeringsbehov. Om du är redo att ta ditt företags online-närvaro till nästa nivå, är det dags att samarbeta med oss.
Låt oss hjälpa dig att nå toppen av sökresultaten!
Kom igång
chevron-down