Vilka omdirigeringar är SEO-vänliga?

Du hör om en fantastisk restaurang i en stad i närheten. Du klär ut dig, tar några vänner och kör dit och förväntar dig en fantastisk måltid efter att ha läst flera strålande recensioner. När du drar upp är byggnaden mörk och det finns en skylt på dörren. Det står: "Vi har flyttat!" Tyvärr finns inte den nya adressen listad, och nu är ni alla lite irriterade och hungriga. Så du glömmer bara dina ursprungliga planer och går till närmaste matställe du kan hitta.

Frustrerande, eller hur?

Låt oss föreställa oss det här scenariot från en sökmotors perspektiv. Sökroboten kommer till en webbsida som den vill indexera, men den förstår inte koden. Sökroboten har inte den mänskliga känslan av frustration, men den har en önskan att gå vidare. Den noterar att det var ett problem med sidan, och den lämnar utan att indexera andra liknande sidor på webbplatsen. Efter ett tag börjar sajten tappa ranking i sökmotorresultat.

Detta är ett vanligt problem. Du kanske tycker att det inte är någon stor sak att ta bort en sida på din webbplats, men om andra sidor på din webbplats fortfarande länkar till den kommer detta att skapa förvirring för både webbplatsbesökare och sökrobotar. Utan rätt omdirigeringar på plats är dina sidor mycket som den stängda restaurangen i scenariot ovan – och dina webbplatsbesökare är lika sannolikt att gå vidare till ett annat företags webbplats.

Vill du undvika detta scenario med din egen webbplats? Seorush har ett team av experter som kommer att utveckla en SEO-strategi som är specifik för ditt företag. Du kan ringa 070-235 59 49 eller kontakta oss online för hjälp idag!

Hur man skapar SEO-vänliga omdirigeringar

Det finns några olika typer av omdirigeringar: 301, 302 och meta refresh. Varje omdirigering har ett uppdrag: Att berätta för webbplatsbesökare och sökrobotar att sidan de vill ha har flyttats och dirigera dem till den nya platsen.

Men varje omdirigering utför det uppdraget på ett lite annorlunda sätt.

301 omdirigeringar

En 301-omdirigering signalerar till sökmotorer att innehåll permanent har flyttats till en annan sida. Detta är den vanligaste omdirigeringen, främst för att den är bäst för SEO-ändamål. Alla länkar som pekar till den gamla sidan kommer att omdirigeras till den nya, och alla länkvärden förblir intakta.

Om du förstår hur inkommande länkar påverkar SEO är detta en stor fördel. Det kan ta år att bygga upp en stabil bakåtlänksprofil (och visa sökmotorer att din webbplats är av värde), och det skulle vara synd att förlora allt detta arbete bara för att du bestämt dig för att omstrukturera din webbplats eller optimera din sida för nya nyckelord.

Genom att använda 301-omdirigeringar kan du ta bort sidor och omdirigera användare utan negativa effekter. Det kan ta tid för sökmotorer att genomsöka din webbplats igen och kreditera den nya sidan med befintliga länkar (så det är inte tillrådligt att ändra strukturen på din webbplats ofta), men när de väl gör det bör dina nya sidor rankas lika bra som dina gamla.

302 omdirigeringar

302-omdirigeringar signalerar att en sida tillfälligt har flyttats, men så småningom kommer tillbaka. Som ett resultat kan du omdirigera besökare och sökmotorsökare till en ny sida medan den andra är nere – men det ses bara som en tillfällig lösning.

På grund av den tillfälliga karaktären skickas inget av länkvärdet vidare. Alla SEO-fördelar som din tidigare sida fick av inkommande länkar är borta, och även om sökmotorer kan hitta den nya sidan kommer de förmodligen inte att rangordna den lika bra.

I allmänhet är det bäst att bara använda en 301-omdirigering. Såvida du inte planerar att ha den gamla sidan igång igen (och göra anspråk på länkvärde!) inom en dag eller två, rekommenderar vi inte att du använder 302s.

Meta refresh-omdirigeringar

Har du någonsin besökt en sida bara för att få en nedräkning som talar om för dig att du kommer att överföras till en annan sida inom ett antal sekunder? Detta är känt som en meta refresh-omdirigering. Det används ofta efter att ett köp har gjorts som ett sätt att ta dig tillbaka till företagets huvudsida eller en speciell målsida.

Problemet med meta-uppdateringar ur ett SEO-perspektiv är att de kan vara långsamma, och det är inte bra för sökmotorer. Som sagt, de är fortfarande bättre än 302-omdirigeringar eftersom de skickar ett länkvärde.

Ett av de bästa sätten att se till att dina metauppdateringar är SEO-vänliga omdirigeringar är att påskynda tiden det tar för uppdateringen att ske. Snarare än 10 sekunder, gör det 3-5 sekunder. Detta hjälper till att undvika sökmotoroptimeringsproblem. Dessutom är det trevligare för den mänskliga tittaren som inte vill vänta för evigt med att komma till nästa sida. Och låt oss inse det - många människor kommer helt enkelt att navigera bort från din webbplats istället för att vänta.

Omdirigera strategiskt

Om du har en enkel webbplats med bara en handfull sidor kan implementering av SEO-vänliga omdirigeringar förmodligen göras av en Internetkunnig anställd eller intern IT-proffs. Å andra sidan, om du har en stor, komplex webbplats med några hundra sidor, kan det vara en extremt tidskrävande process att ta itu med omdirigeringar.

Om du funderar på att skapa en ny webbplats eller omstrukturera din gamla webbplats, kanske du vill överväga att anlita en extern byrå för att säkerställa att alla dina omdirigeringar går smidigt. Om så är fallet, tveka inte att kontakta oss! Vårt duktiga team av internetmarknadsförare hjälper dig mer än gärna att bevara all trafik och länkvärde du redan har tjänat.

Framför allt annat, om du har omdirigeringar, och du tappar sidrankningen med de bästa sökmotorerna, är det ett klokt beslut att gå över dessa omdirigeringar med en fintandad kam. Att se till att de är SEO-vänliga kan vara en tung tidsinvestering, men det kommer att löna sig i form av högre ranking och trafik.

Är du redo för nästa steg i din SEO-resa?

Seorush erbjuder skräddarsydda lösningar för alla dina sökmotoroptimeringsbehov. Om du är redo att ta ditt företags online-närvaro till nästa nivå, är det dags att samarbeta med oss.
Låt oss hjälpa dig att nå toppen av sökresultaten!
Kom igång
chevron-down